Napijelentés

Országos Meteorológiai Szolgálat

2018. február 22. csütörtök

Az időjárási helyzet Európában

Alapvetően továbbra is két nagyméretű légköri képződmény alakítja Európa időjárását. A kontinens északi felén anticiklon húzódik, területén változóan felhős az ég, hideg az idő. A csúcsérték sokfelé -10 fok alatti, éjszakánként pedig -20, -25 fok alá hűl le a levegő. Dél-Európa felett ciklonális a mező. Az Appennini- és a Balkán-félszigeten, de az Alpok és a Kárpátok vidékén is sok a felhő, többfelé fordul elő vegyes halmazállapotú csapadék. Délnyugaton, a Pireneusi-félszigeten viszont napos az idő, és ott van a legmelegebb, Portugália, Spanyolország déli részén 20, 21 fokig is felmelegszik a levegő. Péntek estig a Kárpát-medencében a déli ciklonális mező hatása fokozatosan gyengül, holnap a délnyugati területekre szorul vissza a csapadék.

Magyarország időjárása

Szerdán túlnyomóan borult volt az ég, kezdetben több helyen havazott, havas eső, helyenként eső esett, majd északkeleten fokozatosan megszűnt a csapadék. A legmagasabb nappali hőmérséklet -1 és +7 fok között alakult, délkeleten volt a legenyhébb. Éjszaka folytatódott a borult idő, elsősorban délnyugaton havazással. Hajnalra +1 és -4 fok közé hűlt le a levegő. A ma reggelig lehullott csapadék mennyisége mérőállomásainkon csapadéknyom és 10 mm között volt. Délelőtt északkeleten kisebb körzetekben előbukkant a nap, másutt borult maradt az ég, több helyen havazott. A hőmérséklet 11 órakor -2 és +6 fok között változott.

A főváros külterületén szerdán a hőmérséklet napi középértéke 1,0 fok volt, ez 1,0 fokkal alacsonyabb, mint a sokévi átlag.

Ma 12 órakor Budapesten a hőmérséklet 2 fok volt, a tengerszintre átszámított légnyomás 1016 hPa, alig változik.

Várható időjárás az ország területén péntek estig:

Túlnyomóan borult lesz az ég, csak ma kezdetben, illetve pénteken estefelé lehet északkeleten szakadozottabb a felhőzet. Csütörtökön többfelé, holnap főként az ország délnyugati harmadán várható havazás, ma a Dunától keletre havas eső, a Tiszántúlon eső is valószínű. Napközben az északkeleti, északi szél helyenként megerősödik, elsősorban nyugaton gyenge hófúvás kialakulhat.

A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet +1 és -4 fok között alakul. A legmagasabb nappali hőmérséklet pénteken -1 és +5 fok között várható, délkeleten lehet a legenyhébb az idő.

Távolabbi kilátások szombattól keddig:

A hétvégén a változóan felhős ég mellett több-kevesebb napsütés várható, legfeljebb néhol alakulhat ki futó hózápor. Hétfőtől azonban megnövekszik a felhőzet, eleinte főként délen és keleten, kedden már többfelé valószínű hószállingózás, havazás. Gyakran lesz erős az északkeleti, északi szél, amely hófúvásokat okozhat.

Jelentős mennyiségű csapadék (legalább napi 5 mm) az ország területének 20 százalékán lehet.

A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet a kezdeti -1, -6 fokról általában -7, -15 fokig csökken, de a havas, gyengén felhős, szélvédett tájakon vasárnap -15, hétfőn -20 fok alá is hűlhet a levegő. A legmagasabb nappali hőmérséklet a kezdeti -3, +4 fokról -1, -9 fokig csökken.

A hőmérséklet napi középértéke és eltérése a sokévi átlagtól

2018. február 21. 1,0 °C -1,0 °C

1871 óta ezen a napon Budapesten előfordult

legmagasabb hőmérséklet: 17,0 °C (1990) legalacsonyabb hőmérséklet: -17,0 °C (1929)