Napijelentés

Országos Meteorológiai Szolgálat

2018. április 22. vasárnap

Az időjárási helyzet Európában

Észak-déli tengellyel a Földközi-tenger középső medencéjétől egészen Dél-Skandináviáig nagykiterjedésű magasnyomás nyúlik fel. Nagy területen szinte felhőtlen az ég, és nyárias az idő. Szinte Európa-szerte átlag feletti a hőmérséklet; Franciaország, Ausztria, Németország, Észak-Olaszország a legmelegebb, ott 29, 31 fokig is felmelegszik délutánra a levegő. A Brit-szigetek nyugati felén, Nyugat-Franciaországban, a Pireneusi-félszigeten több helyenként a felhő, és ott zápor, zivatar is előfordul. A Kelet-európai-síkságon egy északról délkelet felé mozgó hidegfront okozott szombaton heves záporokat, zivatarokat. Moszkva környékén az erős széllökésekkel, esővel, helyenként hóval, jégesővel támadó vihar fákat döntött ki, épületeket rongált meg. A kontinensen a leghidegebb továbbra is a Kola-félszigeten és az Ural előterében van, ahol napközben is fagypont közelében marad a hőmérséklet. Hétfő estig a Kárpát-medencében folytatódik a nyárias idő, de egy északnyugatról közeledő hidegfront hatására már zápor, zivatar is kialakulhat.

Magyarország időjárása

Szombaton derült, napos, száraz idő volt. A legmagasabb nappali hőmérséklet 23 és 28 fok között változott. Éjszaka a többnyire felhőtlen ég alatt 3 és 15 fok közé hűlt le a levegő. Délelőtt folytatódott a zavartalanul napos idő. A hőmérséklet 11 órára 18 és 25 fok közé emelkedett.

A főváros külterületén szombaton a hőmérséklet napi középértéke 17,6 fok volt, ez 5,1 fokkal magasabb, mint a sokévi átlag.

Ma 12 órakor Budapesten a hőmérséklet 24 fok volt, a tengerszintre átszámított légnyomás 1016 hPa, alig változik.

Várható időjárás az ország területén hétfő estig:

Napos időre számíthatunk, ma csak helyenként, holnap délutántól több helyen erőteljesebb gomolyfelhő-képződéssel. Ma a Nyugat-Dunántúlon és északkeleten egy-egy zápor, zivatar lehet, hétfőn főként az ország északi felén valószínű zápor, zivatar. Szélerősödés csupán zivatar környezetében várható.

A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 8 és 14 fok között alakul, a Dunántúlon lesz enyhébb a hajnal. A legmagasabb nappali hőmérséklet hétfőn 24 és 29 fok között valószínű.

Távolabbi kilátások keddtől péntekig:

Erősen és gyengén felhős időszakok egyaránt lesznek, több helyen alakul ki zápor, helyenként zivatar.

Jelentős mennyiségű csapadék (legalább napi 5 mm) az ország területének 20 százalékán lehet.

A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet eleinte 10 és 16, majd 8 és 14 fok között alakul. A legmagasabb nappali hőmérséklet nagyrészt 20 és 27, az időszak végén 15 és 21 fok között valószínű.

A hőmérséklet napi középértéke és eltérése a sokévi átlagtól

2018. április 21. 17,6 °C +5,1 °C

1871 óta ezen a napon Budapesten előfordult

legmagasabb hőmérséklet: 29,6 °C (1876) legalacsonyabb hőmérséklet: -3,6 °C (2017)