Napijelentés

Országos Meteorológiai Szolgálat

2020. március 29. vasárnap

Az időjárási helyzet Európában

A Brit-szigetektől északnyugatra anticiklon helyezkedik el, ennek peremén észak, északkelet felől változó nedvességtartalmú, egyre hidegebb léghullámok árasztják el kontinensünk nagy részét. Emiatt Európa északnyugati tájain változóan felhős az ég, elszórtan fordul elő zápor, az északabbi vidékeken hózápor. A Fekete-tenger térségében sekély ciklon okoz többször felhős, csapadékos időt. Ugyanakkor szárazföldünk más részein csendes, nyugodt, többnyire napos az idő, számottevő csapadékról nem érkezik jelentés. Hétfő estig a Kárpát-medencét is eléri a fent említett magasnyomás peremén érkező hidegfront, több fokkal gyengül a nappali felmelegedés.

Magyarország időjárása

Szombaton a többórás napsütés mellett gomolyfelhők képződtek, amelyekből estig az Északi-középhegység területén, illetve a környező megyékben elszórtan zápor, néhol zivatar is kialakult. A hőmérséklet csúcsértéke általában 17 és 21 fok között alakult. Éjszaka kezdetben az Alföldön több, a Dunántúlon kevesebb helyen előfordultak záporok, de az éjszaka második felére megszűnt a csapadék, a legtöbb helyen kiderült az ég. Hajnalra többnyire -2 és +7 fok közé hűlt le a levegő, de az Északi-középhegység völgyeiben néhol -4, -5 fokot is mértek. A ma reggelig lehullott csapadék mennyisége mérőállomásainkon csapadéknyom és 5 mm között volt. Délelőtt a kevés gomolyfelhő mellett országszerte sütött a nap. A hőmérséklet 11 órára 7 és 15 fok közé emelkedett.

A főváros külterületén szombaton a hőmérséklet napi középértéke 11,5 fok volt, ez 3,2 fokkal magasabb, mint a sokévi átlag.

Ma 12 órakor Budapesten a hőmérséklet 15 fok volt, a tengerszintre átszámított légnyomás 1011 hPa, változatlan.

Várható időjárás az ország területén hétfő estig:

Ma a többórás napsütés mellett gomolyfelhők képződnek, amelyekből főként északkeleten, keleten, illetve nyugaton zápor, keleten esetleg zivatar kialakulhat. Éjszaka észak, északnyugat felől fokozatosan erősen megnövekszik a felhőzet, és holnap többnyire erősen felhős lesz az ég. Elsősorban északkeleten, az Alpokalján, valamint hétfőn napközben a középső országrészben is helyenként eső, havas eső, havazás előfordulhat. Ma az északi, északnyugati, holnap az északi, északkeleti szél több helyen megerősödik, hétfőn helyenként viharossá fokozódik.

A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 0 és +5 fok között alakul. A legmagasabb nappali hőmérséklet hétfőn 4 és 10 fok között valószínű.

Távolabbi kilátások keddtől péntekig:

Kedden dél felé elvonul az összefüggő felhőzet, kisüt a nap, és gomolyfelhők képződnek, amelyekből futó hózáporok, havas eső záporok alakulnak ki. Ezt követően csapadék nem valószínű, alapvetően napos idő várható több-kevesebb gomolyfelhővel.

Jelentős mennyiségű csapadék (legalább napi 5 mm) az ország területén nem várható.

A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet többnyire -5 és +1 fok között alakul, de a fagyzugos helyeken -8, -10 fok is lehet. A legmagasabb nappali hőmérséklet a kezdeti 6, 10 fokról péntekre 12, 17 fok közé emelkedik.

A hőmérséklet napi középértéke és eltérése a sokévi átlagtól:

2020. március 28. 11,5 °C +3,2 °C

1871 óta ezen a napon Budapesten előfordult:

legmagasabb hőmérséklet: 25,0 °C (1949) legalacsonyabb hőmérséklet: -9,1 °C (1918)