Napijelentés

Országos Meteorológiai Szolgálat

2020. november 29. vasárnap

Az időjárási helyzet Európában

A Brit-szigetektől a Skandináv-félszigeten át egészen Észak-Oroszországig anticiklon húzódik. Területén borult, párás, helyenként tartósan ködös és közepesen felhős, napos tájak egyaránt előfordulnak. Szárazföldünk többi térségének időjárását ciklonok és frontjaik alakítják. Hatásukra általában sok a felhő, az északi és középső, valamint keleti tájakon többfelé fordul elő eső, havas eső, havazás, délen, délnyugaton pedig záporok helyenként - főként a Balkán-félszigeten - zivatarok alakulnak ki. A legmagasabb nappali hőmérséklet Európa északi, északkeleti vidékén többnyire 0 és -8, az Ural előterében -9, -13, a középső tájakon 1 és 7 fok között változik. Enyhébb az idő nyugaton és délen, ahol a kora délutáni órákra általában 8 és 17 fok közé melegszik fel a levegő, sőt a Földközi-tenger partvidékén néhol 18, 23 fokot is mérnek. Hétfő estig nyugat felől fokozatosan anticiklon helyeződik a Kárpát-medence fölé.

Magyarország időjárása

Szombaton is borult, párás, helyenként ködös időben volt részünk. A szitáláson és a hószállingózáson túl hajnaltól elsősorban az északkeleti, keleti megyékben gyenge havazás, havas eső is előfordult. A hőmérséklet csúcsértéke -1 és +4 fok között alakult. Éjszaka északkeleten többfelé havazott, az Észak-Dunántúlon pedig felszakadozott, csökkent a felhőzet. Hajnalra +1 és -6 fok közé hűlt le a levegő. A ma reggelig lehullott csapadék mennyisége csapadéknyom és 5 mm között alakult.

Várható időjárás az ország területén hétfő estig:

Ma az ország keleti harmadán erősen felhős lesz az ég, és az északkeleti, keleti megyékben havazás, hózápor is várható, másutt hosszabb-rövidebb időre kisüt a nap, elvétve lehet hózápor. Éjszaka a Dunántúlon szakadozott felhőzet valószínű, keleten többnyire erősen felhős lesz az ég, és elszórtan alakul ki havazás, hózápor. Holnap a Dunántúlon több-kevesebb napsütésre számíthatunk, de délelőtt keleten, délkeleten még több lesz a felhő, és helyenként havazás is lehet, majd délután ott is felszakadozik a felhőzet, megszűnik a csapadék. Reggelig az északi, északnyugati szelet a Dunántúlon helyenként élénk lökések kísérhetik, másutt és holnap többnyire mérsékelt marad a légmozgás.

A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet +1 és -6 fok között várható. A legmagasabb nappali hőmérséklet hétfőn 0 és +5 fok között alakul.

Távolabbi kilátások keddtől péntekig:

Nagyrészt erősen felhős vagy borult, a hét közepén még sok helyütt párás időre számíthatunk, ködfoltokkal, csak helyenként lehetnek hosszabb-rövidebb napos időszakok. Kezdetben csupán hószállingózás valószínű néhol. Szerda késő délutántól, estétől délnyugat felől vastagszik a felhőzet, éjjel és főleg csütörtökön sokfelé várható ismétlődő csapadék: a Nyugat-Dunántúlon havazás lesz a jellemző, másutt hó, havas eső, eső, néhol ónos eső is előfordul. Pénteken egyre inkább eső eshet, a csapadékzóna kelet felé vonul, vékonyodik, szakadozik a felhőzet. Enyhülés kezdődik.