Napijelentés

Országos Meteorológiai Szolgálat

2021. október 24. vasárnap

Az időjárási helyzet Európában

Időjárási frontok ölelik körbe Közép- és Nyugat-Európa térségét, hatásukra a kontinens ezen részeit leszámítva változékony az idő, az erősen felhős ég mellett a legtöbb helyen esett az eső, Norvégia északi részén gyengén havazott. A Brit-szigetek fölött egy elöregedő ciklon örvénylik, amely főleg Írország, valamint az Egyesült Királyság északi tájain okozott kiadós esőzést, 10-25 mm közötti csapadékösszegekkel. Appennini-félsziget feletti középponttal egy hidegörvény található, amelynek felhőkarjai és csapadékrendszere főleg a Balkán-félsziget nyugati partjainál éreztette hatását. Nem véletlen, hogy az elmúlt 24 óra során a legtöbb csapadékot az utóbbi területeken mérték kontinensünkön. Horvátország déli felében és Albániában például 30-50 mm közötti csapadékmennyiségről érkezett jelentés. A Kárpát-medence térségében hétfő éjfélig egy anticiklon hatására folytatódik a nyugodt, nagyrészt derült, száraz idő.

Magyarország időjárása

Szombaton délelőtt a déli, délnyugati tájakon erősen felhős volt az ég, és helyenként gyenge eső is előfordult, majd ott is megszűnt a csapadék, csökkent a felhőzet, és gomolyfelhős, napos időben volt részünk. A legtöbb gomolyfelhő az északkeleti megyék felett képződött, ezekből elvétve kisebb zápor is kialakult. Az északnyugati szelet nagy területen élénk, néhol erős lökések kísérték. A hőmérséklet csúcsértéke 12 és 17 fok között alakult. Éjszaka kisebb felhős körzetektől eltekintve az ország döntő részén derült volt az ég. Foltokban köd képződött. Hajnalra -7 és +5 fok közé hűlt le a levegő. Az elmúlt 24 órában a lehullott csapadék mennyisége általában csapadéknyom és 1 mm között változott.

Várható időjárás az ország területén hétfő éjfélig:

Ma túlnyomóan derült, napos, száraz idő várható, az északkeleti megyékben számíthatunk gomolyfelhőkre, illetve a nyugati határ közelében lehet eleinte kevés felhő. Éjjel kialakulhatnak ködfoltok, nagyobb eséllyel az ország keleti felén és a délnyugati határnál, a Dráva völgyében. Hétfőn a ködfoltok megszűnését követően országszerte derült, napos, száraz idő várható. Estétől jelenhet meg kevés fátyolfelhő az Alpokalja térségében. A keleti, délkeleti szelet főleg holnap több helyütt élénk, Sopron környékén erős lökések kísérhetik.

A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet általában -5 és +1 fok között alakul, de a fagyzugos északkeleti völgyekben hidegebb, a belvárosokban, vízpartokon, illetve Sopron térségében enyhébb idő is lehet. A legmagasabb nappali hőmérséklet hétfőn 11 és 16 fok között várható.

Távolabbi kilátások keddtől péntekig:

Az időszak nagy részében általában napos, száraz időre számíthatunk, a reggelre kialakuló köd napközben feloszlik. Kedden és szerdán az ország egyes részein több lehet a felhő és néhol gyenge eső, záporeső is előfordulhat. A hideg reggeleket a sokévi átlagnak megfelelő hőmérsékletű délutánok követik.