Napijelentés

Országos Meteorológiai Szolgálat

2022. január 21. péntek

Az időjárási helyzet Európában

Középpontjával a Baltikum felett örvénylő ciklon hidegfrontja mögött a kontinens belső területei fölé hideg, sarkvidéki eredetű légtömeg áramlik. A front mentén intenzív hózáporok alakultak ki, amelyeket nem egy helyen villámlás és mennydörgés is kísért. A Brit-szigetek felett továbbra is egy anticiklon helyezkedik el, melynek jóvoltából Nyugat-Európában a napos, száraz területek vannak túlsúlyban. A magasnyomású, valamint az alacsony nyomású légköri képződmények közös áramlási rendszerében változó nedvességtartalmú levegő érkezik a Kárpát-medencébe, az éjszaka során főleg a nyugati területeken többfelé várható majd havazás. Emellett pedig szeles marad az idő.

Magyarország időjárása

Csütörtökön észak felől erősen megnövekedett a felhőzet, és több helyen esett vegyes csapadék: nyugaton és középen inkább eső, keleten, északkeleten havas eső, havazás volt a jellemző, de reggel a Dél-Alföldön ónos eső, fagyott eső is esett. Este észak felől újabb csapadékzóna érte el az országot, ekkor már havazás, hódara volt az uralkodó, de a Dél-Alföldön néhol továbbra is még eső esett. Az északi országrészben erős, néhol viharos nyugati, északnyugati szél fújt. A legmagasabb nappali hőmérséklet 0 és +8 fok között alakult. Éjszaka felhőátvonulások jellemezték az időjárást, elszórtan alakultak ki hózáporok, de Sopronnál még az ég is megdörrent. Hajnalra -15 és 0 fok közé hűlt le a levegő. A ma reggelig lehullott csapadék mennyisége mérőállomásainkon csapadéknyom és 3 mm között változott.

Várható időjárás az ország területén szombat éjfélig:

Ma felhőátvonulások mellett többórás napsütés várható, csak néhol alakulhat ki hózápor. Éjszaka átmenetileg mindenütt erősen megnövekszik a felhőzet, és egy érkező csapadékzóna hatására a Dunántúlon és a Duna mentén havazás kezdődik, de másutt is kialakulhat néhol hószállingózás, gyenge havazás. Reggel észak felől csökken a felhőzet, napközben felhőátvonulásokra számíthatunk, azonban az Alpokalján csak délután várható felhőzet-csökkenés. Eközben az északkeleti, keleti megyék fölé vastagabb felhőtömbök érkezhetnek. A csapadék súlypontja délelőtt a déli országrészre korlátozódik, miközben észak felől egyre nagyobb területen megszűnik. Délután az Alpokalján és az északkeleti határnál még előfordulhat hószállingózás, gyenge havazás. A légmozgás éjszaka veszít erejéből, azonban holnap napközben ismét sokfelé lesz erős az északi, északnyugati szél, amely a Dunántúl magasabban fekvő helyein, valamint az északkeleti határnál hordhatja a havat.

A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet általában -8 és 0 fok között alakul, de a kevésbé szeles, hóval borított északkeleti határnál ennél néhány fokkal hidegebb is lehet. A legmagasabb nappali hőmérséklet szombaton többnyire -1 és +5 fok között várható.

Távolabbi kilátások vasárnaptól szerdáig:

Vasárnap főleg a Nyugat-Dunántúlon lehetnek tartósabban felhős, illetve borult területek, ott többfelé számíthatunk hószállingózásra, havazásra, néhol havas eső, eső is előfordulhat. A Dunától keletre általában több órára kisüt a nap, számottevő csapadék nem valószínű. Hétfőn eleinte a napsütés lesz túlsúlyban, majd nyugat, északnyugat felől növekszik a felhőzet, főként a nyugati megyékben van esélye kisebb havazásnak, néhol havas esőnek. A következő napokban a napos körzetek, illetve periódusok mellett inkább felhős idő lesz a jellemző, szórványosan vegyes halmazállapotú csapadék is várható.