Napijelentés

Országos Meteorológiai Szolgálat

2018. október 19. péntek

Az időjárási helyzet Európában

A Földközi-tenger nyugati medencéjében sekély ciklon örvénylik, emiatt délkeleti, keleti áramlással Spanyolország keleti részei fölé rendkívül nedves levegő áramlik. Hatására Valencia környékén és attól északra 24 óra alatt 100 mm-t meghaladó csapadék hullott, villámárvizek alakultak ki. A kontinens nagyobb részén lényegesen nyugodtabb az időjárás, köszönhetően annak, hogy a Brit-szigetek és a Kelet-európai-síkság fölött is egy-egy anticiklon helyezkedik el. Területükön jobbára napos az idő, de ködfoltok is előfordulnak. A két rendszer között Közép-Európa fölött magassági hidegörvény hatására felhősebb az idő, elszórtan gyenge eső is előfordul, és ugyancsak felhős, csapadékos az időjárás Finnországban is. A legmagasabb nappali hőmérséklet nagyjából a Párizs-Nürnberg-Varsó-Riga vonaltól délre még 20 fok felett alakul, de Görögország nyugati partvidékén és Albániában 26, 28 fokig is felmelegszik délutánra a levegő. Szombat estig a Kárpát-medence időjárását az előbb már említett magassági hidegcsepp alakítja, majd szombat este észak felől hidegfront érkezik.

Magyarország időjárása

Csütörtökön az ország nagy részén felhős idő volt, főként keleten azonban eleinte még sütött a nap, később ott is megnövekedett a felhőzet. Helyenként kisebb eső is előfordult. A hőmérséklet csúcsértéke 17 és 24 fok között alakult. Éjszaka felhős égkép volt a jellemző, elszórtan gyenge eső, zápor is kialakult. Hajnalra általában 5 és 14 fok közé hűlt le a levegő. A reggelig lehullott csapadék mennyisége mérőállomásainkon csapadéknyom és 4 mm között volt. Délelőtt a Dunántúlon már nagyobb területen kisütött a nap, keleten ugyanakkor jellemzően erősen felhős maradt az ég. A Dunától nyugatra csak kevés helyen, attól keletre azonban szórványosan kisebb eső is előfordult. A hőmérséklet 11 órára 11 és 21 fok közé emelkedett, Győr környékén volt a leghűvösebb.

A főváros külterületén csütörtökön a hőmérséklet napi középértéke 15,5 fok volt, ez 6,0 fokkal magasabb, mint a sokévi átlag.

Ma 12 órakor Budapesten a hőmérséklet 15 fok volt, a tengerszintre átszámított légnyomás 1021 hPa, gyengén emelkedik.

Várható időjárás az ország területén szombat estig:

Ma nyugat felől csökken a felhőzet, egyre több helyen kisüt a nap, és ezzel együtt inkább már csak keleten lehet elszórtan kisebb eső, zápor. Éjszaka a Dunától keletre is megszűnik a csapadék, ugyanakkor elsősorban a Dunántúlon a derült vagy gyengén felhős ég alatt foltokban köd képződhet. Szombaton általában felhős égképre és néhány órás napsütésre számíthatunk, több napos óra a dunántúli megyékben lehet. Szombat napközben számottevő csapadék nem lesz, de estétől az északi, északkeleti megyékben gyenge eső, zápor már előfordulhat. Az északi, északnyugati szelet ma még csak a Kisalföldön és a Zempléni-hegység környékén, holnap már többfelé kísérhetik élénk széllökések, sőt szombaton a Bakonyban és a Zemplénben meg is erősödhet a szél.

A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 5 és 10 fok között alakul. A legmagasabb nappali hőmérséklet szombaton 20 fok közelében valószínű.

Távolabbi kilátások vasárnaptól szerdáig:

Eleinte változó felhőzetre számíthatunk, vasárnap kevesebb, hétfőn több napsütéssel, később gyakran lesz erősen felhős az ég, és csak rövid napos időszakok lehetnek. Kezdetben helyenként, majd többfelé várható eső, zápor. Az időszak végén több helyen viharossá fokozódik az északnyugati szél.

Jelentős mennyiségű csapadék (legalább napi 5 mm) az ország területének 30 százalékán lehet.

A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet többnyire 2 és 9 fok között alakul, hétfőn hajnalban gyengén fagyhat. A legmagasabb nappali hőmérséklet általában 9 és 16, hétfőn 13, 18 fok között várható.

A hőmérséklet napi középértéke és eltérése a sokévi átlagtól

2018. október 18. 15,5 °C +6,0 °C

1871 óta ezen a napon Budapesten előfordult

legmagasabb hőmérséklet: 28,1 °C (1953) legalacsonyabb hőmérséklet: -3,0 °C (2011)