Napijelentés

Országos Meteorológiai Szolgálat

2022. október 5. szerda

Az időjárási helyzet Európában

A kontinens középső részén anticiklon épült ki, amely eseménytelen, nyugodt, őszi időt eredményez Európa ezen részén. Borult, csapadékos időjárást egy hosszan elnyúló, hullámzó frontrendszer okoz a Balti-államokban, a Skandináv-félszigeten, illetve a Brit-szigetek térségében. Előterében a forró, száraz légtömeg hatására 30 fok feletti csúcsértékek a jellemzőek az Ibériai-félsziget nagy részén. A mediterrán térségében alapvetően az anticiklon dominál, ott enyhe az idő, 20 és 25 fok között alakulnak a maximumok. A Kárpát-medence időjárását is magasnyomás határozza meg, ami hatására fokozódik a nappali felmelegedés és kezdetét veszi a vénasszonyok nyara.

Magyarország időjárása

Kedd reggelre az északnyugati megyékben rétegfelhőzet képződött, majd napközben ott is szakadozott, gomolyosodott a felhőzet. Másutt a felhőátvonulások mellett hosszabb-rövidebb időre kisütött a nap, és helyenként fordult elő futó zápor, Szabolcsban egy zivatar is kialakult. Az északnyugati szél a középső szélcsatornában megerősödött. A hőmérséklet csúcsértéke 16 és 20 fok között változott. Éjszaka többnyire derült volt az ég, néhol borították csak fátyolfelhők az eget. Hajnalra a Tisza vonalának tágabb térségében köd képződött, a minimumok -1.7 és 11 fok között alakultak. Az elmúlt 24 órában a mérőállomásainkon lehullott csapadék mennyisége csapadéknyom és 4 mm között volt.

Várható időjárás az ország területén csütörtök éjfélig:

A fátyolfelhőzet délutánra megvastagszik, már a szűrt napsütés is kevéssé lesz jellemző. A hajnali pára- és ködfoltok feloszlását követően holnap is napos, fátyolfelhős időre lehet számítani. Csapadék nem lesz. A déli, délnyugati szél mérsékelt vagy gyenge marad, viszont a Dunántúlon átmenetileg északnyugatira fordul és megélénkül.

A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet általában 5 és 9 fok között alakul, de a hidegre hajlamos területeken ennél több fokkal hidegebb is lehet. A legmagasabb nappali hőmérséklet csütörtökön 19 és 25 fok között várható, a magasabb értékek nyugat felé lesznek jellemzőek.

Távolabbi kilátások péntektől hétfőig:

A hajnali pára-, ködfoltok feloszlását követően többórás napsütés várható döntően csapadék nélkül. Szombatról vasárnapra virradó éjszaka azonban hidegfront vonul át, így akkor erősen megnövekszik a felhőzet, és elszórtan lehet eső, zápor, néhol zivatar. A hőmérséklet a sokévi átlag közelében alakul.