Napijelentés

Országos Meteorológiai Szolgálat

2020. június 6. szombat

Az időjárási helyzet Európában

Az Északi-tenger és Dánia fölött találhatóak annak a ciklonrendszernek a középpontjai, amely meghatározza a kontinens legnagyobb részének időjárását. Frontjai Skóciától Stockholmon át a Kárpátokig, illetve Dániától a Fekete-erdőn át Bretagne-ig húzódnak, és a frontok mentén sokfelé fordul elő csapadék. Ugyancsak sekély ciklon örvénylik a Jón-tenger felett, és az előforduló záporokból, zivatarokból Dél-Olaszországból 100 mm körüli napi csapadékösszeget is jelentettek. Anticiklonális hatások csak az Ibériai-félszigeten és a Kelet-európai-síkság keleti felén érvényesülnek. Az említett ciklonrendszernek köszönhetően Európa nyugati, északi és középső területein hűvösebb az idő a megszokottnál, 30 fok körüli maximumok csak Dél-Spanyolországban, a Balkán-félsziget egy részén és a Keleti-Kárpátoktól keletre fordulnak elő. Időjárásunkat a ciklon előoldalán érkező nedves, meleg, ugyanakkor labilis levegő alakítja.

Magyarország időjárása

Pénteken többnyire erősen felhős vagy borult volt az ég, többfelé fordult elő eső, zápor, helyenként zivatar is kipattant. A csúcshőmérséklet 17 és 28 fok között alakult. Éjszaka fokozatosan megszűnt a csapadék, hajnalban már csak az Alföldön volt néhol záporeső. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 9 és 17 fok között változott. Az elmúlt 24 órában mérőállomásainkon a csapadék mennyisége csapadéknyom és 27 mm között volt, Püspökszilágyon esett a legtöbb.

Várható időjárás az ország területén vasárnap estig:

Ma a többórás napsütés mellett gomolyfelhő-képződésre számíthatunk. Egy szélesebb délnyugat-északkelet tengely mentén elszórtan alakulhat ki zápor, néhol zivatar is lehet. Éjszakára a záporok fokozatosan lecsengenek, de nem mindenütt, mert még hajnalban is lehet néhol zápor, esetleg zivatar. Holnap erőteljes gomolyfelhő-képződés várható az ország középső felén jobban összeálló felhőzettel. Naposabb időben inkább csak a Délnyugat-Dunántúlon és a keleti határvidéken lehet bízni. Már délelőttől kezdődően többfelé kell ismétlődő záporokra, zivatarokra számítani, utóbbiakat elsősorban felhőszakadás kísérheti. Az előbb említett naposabb részeken kisebb - de nem nulla - a csapadék esélye. A déli szél ma még csak az északi megyékben, holnap már országszerte megélénkül, sőt olykor meg is erősödik, de zivatarok körül viharos széllökések is várhatóak.

A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 12 és 17 fok között valószínű. A legmagasabb nappali hőmérséklet vasárnap 23 és 29 fok között alakul.

Távolabbi kilátások hétfőtől csütörtökig:

Az erőteljes gomolyfelhő-képződés mellett több helyen, nagyobb számban a délutáni, esti órákban számíthatunk záporra, zivatarra, mindössze csütörtökön csökken valamelyest a csapadék esélye. A intenzívebb záporokat, zivatarokat felhőszakadás és viharos széllökések kísérhetik. Hajnalonként párás lesz a levegő, ködfoltok is kialakulhatnak.