Napijelentés

Országos Meteorológiai Szolgálat

2020. október 28. szerda

Az időjárási helyzet Európában

A Brit-szigetektől északnyugatra ciklon örvénylik, emiatt Európa nyugati és északi területi fölött erősen felhős vagy borult az ég, és főként a frontok mentén esik az eső, záporeső. Sekély ciklon található a Földközi-tenger keleti medencéje fölött is, emiatt ott is sok a felhő, és záporok, zivatarok alakulnak ki. A két rendszer között a Pireneusi-félszigettől a Kárpát-medencén át egészen a Kelet-európai-síkságig anticiklon húzódik. A felsorolt tájakon az éjszaka képződött köd, illetve alacsonyszintű rétegfelhőzet feloszlása után változóan felhős az ég, hosszabb-rövidebb időre kisüt a nap, számottevő csapadékról nem érkezik jelentés. Csütörtök estig a Kárpát-medence időjárását eleinte még anticiklonális hatások alakítják, majd a fent említett ciklon hidegfrontja vonul át többfelé esővel, záporral.

Magyarország időjárása

Kedden reggel északkeleten, illetve az Alföldön és Pest megyében voltak kisebb-nagyobb ködös területek, de ezek megszűntek, a legtöbb helyen kisütött a nap. Ugyanakkor a Nyugat-Dunántúlon erősen megnövekedett a felhőzet, ott eső, zápor is előfordult. A hőmérséklet csúcsértéke általában 17 és 22 fok között alakult, de északnyugaton csak 11, 16 fokot mértek. Éjszaka nyugaton megszűnt a csapadék, ott is csökkent a felhőzet, majd hajnalban többfelé párássá vált a levegő, helyenként köd, illetve rétegfelhőzet képződött. Hajnalra 2 és 10 fok közé hűlt le a levegő. A ma reggelig lehullott csapadék mennyisége mérőállomásainkon csapadéknyom és 9 mm között változott.

Várható időjárás az ország területén csütörtök estig:

Ma az ország nagy részén gyengén felhős, napos idő lesz, de helyenként csak lassan oszlik fel a köd, illetve a rétegfelhőzet, csapadék nem lesz. Éjszaka ismét több helyen képződik köd és alacsonyszintű felhőzet, a ködös helyeken szitálás is lehet. Holnap többnyire erősen felhős lesz az ég, de délelőtt főként keleten, délután nyugaton lehetnek rövid napos időszakok. A késő délelőtti óráktól nyugat felől egyre többfelé várható eső, zápor, a Dunántúlon néhol zivatar is kialakulhat. Reggelig mérsékelt marad a légmozgás, holnap megélénkül, néhol meg is erősödik az északnyugati, nyugati szél.

A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 4 és 10 fok között alakul. A legmagasabb nappali hőmérséklet csütörtökön 12 és 17 fok között várható.

Távolabbi kilátások péntektől hétfőig:

Az időszak során jobbára erősen felhős lesz az ég. Pénteken és szombaton elszórtan gyenge eső, zápor is kialakulhat, illetve megerősödik az északi, északnyugati szél. Vasárnap, illetve hétfőn már kisebb a csapadék esélye, de mérséklődik a légmozgás, így ismét erősödik a ködhajlam.