Napijelentés

Országos Meteorológiai Szolgálat

2020. szeptember 23. szerda

Az időjárási helyzet Európában

Észak-Európa felett ciklon örvénylik. Hatására ott, valamint a hozzá tartozó frontok mentén gyakran erősen felhős az ég, és többfelé esik az eső, záporeső. Európa nyugati és déli részén sekély ciklonális mező található, arrafelé intenzív zápor, zivatar is kialakul. Ugyanakkor a kontinens keleti, délkeleti területén anticiklon helyezkedik el. A leszálló légmozgás miatt általában derült vagy gyengén felhős az ég, sokat süt a nap, számottevő csapadékról nem érkezik jelentés. A Kárpát-medence időjárását csütörtök estig egy magassági teknő alakítja, délnyugat felől változó nedvességtartalmú, labilis léghullámok érkeznek fölénk.

Magyarország időjárása

Kedden túlnyomóan derült, napos, száraz idő volt, csak késő délután a délnyugati határnál volt kissé felhős az ég. A hőmérséklet csúcsértéke 24 és 30 fok között változott. Éjszaka változóan felhős volt az ég, eleinte délen, majd keleten néhol gyenge zápor is kialakult. Hajnalra általában 10 és 18 fok közé hűlt le a levegő, de északkeleten több helyen csak 5, 9 fokot mértek. A ma reggelig lehullott csapadék mennyisége mérőállomásainkon csapadéknyom és 2 mm között volt.

Várható időjárás az ország területén csütörtök estig:

Ma változóan felhős lesz az ég több-kevesebb napsütéssel, szórványosan záporral, zivatarral. Éjszaka nyugaton csökken a felhőzet, keleten még több marad a felhő, és egyre inkább északkeleten, keleten alakul ki zápor, zivatar. Az Északi-középhegység völgyeiben és az Alpokalján néhol ködfoltok képződhetnek. Holnap a fátyol- és gomolyfelhők mellett többórás napsütésre számíthatunk, északkeleten, keleten elszórtan valószínű zápor, helyenként zivatar, másutt csak néhol fordulhat elő zápor. A déli, délnyugati szél megélénkül, ma a Dunántúlon helyenként meg is erősödik. Zivatarok környezetében viharos széllökések is lehetnek.

A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 9 és 15 fok között valószínű. A legmagasabb nappali hőmérséklet csütörtökön 23 és 28 fok között alakul.

Távolabbi kilátások péntektől hétfőig:

Pénteken nyugat felől erősen megnövekszik a felhőzet, és egyre többfelé várható eső, zápor, zivatar. Péntekről szombatra virradó éjszaka sokfelé kell kiadós csapadékra számítani. Szombat délutántól délnyugat felől felszakadozik a felhőzet, szűnik a csapadék, majd vasárnap a nap második felében újabb ciklon és csapadékzónája érkezhet délnyugat felől. Szombatra jelentősen visszaesik a nappali felmelegedés mértéke.