Napijelentés

Országos Meteorológiai Szolgálat

2023. november 30. csütörtök

Az időjárási helyzet Európában

Kontinensünk időjárását döntően alacsony légnyomású képződmények határozzák meg. A Germán-alföldről és a Kelet-európai-síkságról havazásról, Nyugat-Európából esőről érkezik jelentés. A kontinens döntő részén ma hajnalban is fagypont alá süllyedt a hőmérséklet. Észak-, Északkelet-Európában -10, -20, néhol -30 fok alatti minimumokat is mérnek, és ott napközben sem emelkedik 0 fok fölé a hőmérséklet. A Mediterráneum területén enyhe az idő, arrafelé 15-20 fok közöttiek a maximumok, sőt a spanyol partokon 26 fok is előfordul. A Kárpát-medence időjárását a következő napokban a nyugat felől érkezett frontálzóna alakítja. Emiatt borult csapadékos időben lesz részünk. Ma az eső mellett fagyott, valamint ónos esőre is kell számítani, melyek északkeleten is fokozatosan felváltják a havazást. Pénteken viszont már csak esőre, többfelé kiadós mennyiségre van kilátás.

Magyarország időjárása

Szerdán az ország keleti harmadában húzódó konvergencia miatt arrafelé felhősebb volt az idő, főleg a délelőtti órákban hózáporok is előfordultak, majd délutánra megszűnt ott is a csapadékhajlam. Másutt napos idő volt a jellemző, csapadék nélkül. Az északnyugati, nyugati szél reggel még néhol megerősödött, majd veszített erejéből a légmozgás. A legmagasabb nappali hőmérséklet általában 0 és +6 fok között alakult. Éjszaka délnyugat felől egyre nagyobb területen beborult az ég. Hajnalban a főváros térségében már hószállingózás is előfordult. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet általában -6 és 0 fok között alakult, azonban a fagyzugokban és a havas északkeleti tájakon ennél pár fokkal hidegebb volt, Zabarban -9 fokig hűlt le a levegő. Az elmúlt 24 órában lehullott csapadék mennyisége csapadéknyom és 2 mm között változott.

Várható időjárás az ország területén péntek éjfélig:

Péntek estig döntően borult marad az ég. Ma sokfelé várható eső, a főváros térségében és az északkeleti harmadban eleinte főként havazás. Az Északi-középhegység és a Dunakanyar térségében vastag hótakaró is kialakulhat. A halmazállapot-váltás határa a nap során fokozatosan tolódik észak felé, így egyre több helyen fagyott esőre, ónos esőre, majd esőre válthat a csapadék. Legtovább az északi határnál tarthat ki a havazás. Reggeltől mindenütt esőre kell számítani, főként az ország északi kétharmadán eshet. Több helyen hullhat kiadós mennyiség, a legtöbb csapadék a Szombathely-Debrecen vonal széles sávjában valószínű. A légmozgás napközben többnyire mérsékelt, néhol élénk lesz, éjszaka a Viharkasorban erősödhet meg a déli szél.

A minimum-hőmérséklet -2 és +7 fok között várható, amely már este beáll, ugyanis éjszaka fokozatosan enyhül az idő. Dél felé számíthatunk az egyre magasabb értékekre. A legmagasabb nappali hőmérséklet pénteken 1 és 16 között valószínű, északkeleten lesz a leghidegebb, a déli határ közelében mérhetjük a 10 fok feletti értékeket.

Távolabbi kilátások szombattól keddig:

Szombaton a jobbára erősen felhős, illetve borult égből sokfelé számíthatunk csapadékra. Zöme eleinte eső lesz, melyet északnyugatról délkelet felé haladva egyre inkább havas eső, havazás válthat fel. Vasárnap nyugat felől felszakadozik a felhőzet, csak helyenként alakulhat ki hózápor. A hétvégén sok helyütt megerősödik az északnyugati szél. A jövő hét első napjaiban a ködfoltok feloszlását követően vékonyabb, majd vastagabb felhők is lehetnek térségünk felett, de számottevő csapadék nem valószínű.