Napijelentés

Országos Meteorológiai Szolgálat

2020. január 19. vasárnap

Az időjárási helyzet Európában

Európa legnagyobb részének - körülbelül a Brit-szigetek és a Kaszpi-tenger között fekvő széles sáv - időjárását döntően markáns anticiklon alakítja, az Oderától és Lajtától keletre borult, párás, ködös idő jellemző. Ugyanakkor Finnország fölött található annak a ciklonnak a középpontja, amelynek gyenge hidegfrontja Lettországon és Litvánián át egészen a Kárpát-medence nyugati feléig nyúlik, a front mentén sokfelé fordul elő vegyes halmazállapotú csapadék. Ugyancsak csapadékos az időjárás az Ibériai-félszigeten, ami fölött egy sekély ciklon örvénylik, és hasonló a helyzet az Adriai-tenger mentén is. A délutáni csúcshőmérséklet az ilyenkor megszokottak szerint alakul, talán csak a Balti-tenger partvidékén enyhébb kissé az idő a sokévi átlaghoz képest; ott 6, 8 fokos maximumok jellemzőek. Hétfő estig a Kárpát-medence fölött feloszlik az említett hidegfront, ezt követően ismét a markáns anticiklon hatása lesz meghatározó.

Magyarország időjárása

Szombaton az ország legnagyobb részén folytatódott a borult, párás, ködös időjárás hószállingózással, ónos szitálással. Ugyanakkor az Északi-középhegység egy részén kevesebb volt a felhő, így arrafelé több órát sütött a nap. A hőmérséklet csúcsértéke általában 0 és -4 fok között alakult, de a napos helyeken 1, 4 fokot is mértek. Éjszaka borult, többfelé ködös volt az idő. A Nyugat-Dunántúlon több helyen esett a hó, majd hajnaltól már havas eső, eső is. Másutt nagy területen ónos szitálás, hószállingózás alakult ki. Hajnalra 0 és -7 fok közé hűlt le a levegő. Mérőállomásainkon a lehulló csapadék mennyisége csapadéknyom és 5 mm között alakult. Délelőtt borult volt az ég, és nyugaton vegyes halmazállapotú csapadék, másutt pedig ónos szitálás, hószállingózás fordult elő többfelé. A hőmérséklet 11 órakor +3 és -4 fok között változott.

A főváros külterületén szombaton a hőmérséklet napi középértéke -1,6 fok volt, ez 0,8 fokkal alacsonyabb, mint a sokévi átlag.

Ma 12 órakor Budapesten a hőmérséklet 0 fok volt, a tengerszintre átszámított légnyomás 1030 hPa, kissé emelkedik.

Várható időjárás az ország területén hétfő estig:

Nagyrészt erősen felhős vagy borult lesz az ég, ma csak az északi és a nyugati határvidéken elvétve, holnap főként délutántól már kissé nagyobb területen csökkenhet, szakadozhat a felhőzet. Ma érdemi csapadék csak a Dunántúl nyugati felén lehet. Az Alpokalján eső, havas eső, a Rábánál és attól kissé keletebbre már inkább hó eshet. A Dunántúl keleti felén és attól keletebbre gyenge havazás, hószállingózás, ónos szitálás bárhol kialakulhat továbbra is. Az éjszaka első felében fokozatosan megszűnik a csapadék. Általában gyenge lesz a légmozgás, de a Nyugat-Dunántúlon megélénkül, ma olykor még meg is erősödik az északi szél.

A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet +1 és -4 fok között alakul. A legmagasabb nappali hőmérséklet hétfőn 0 és +5 fok között valószínű.

Távolabbi kilátások keddtől péntekig:

Eleinte még többnyire erősen felhős, párás, ködös idő lesz szitálással, ónos szitálással. Szerdán napközben felszakadozik a felhőzet, és az időszak végéig kevés lesz a felhő, többórás napsütés várható. Számottevő csapadék nem lesz.

Jelentős mennyiségű csapadék (legalább napi 5 mm) az ország területén nem várható.

A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet kedden és csütörtökön -1, -6, szerdán és pénteken -3, -9 fok között alakul. A legmagasabb nappali hőmérséklet többnyire -1 és +6 fok között valószínű.

A hőmérséklet napi középértéke és eltérése a sokévi átlagtól:

2020. január 18. -1,6 °C -0,8 °C

1871 óta ezen a napon Budapesten előfordult:

legmagasabb hőmérséklet: 14,8 °C (1983) legalacsonyabb hőmérséklet: -20,0 °C (1963)