Napijelentés

Országos Meteorológiai Szolgálat

2020. július 3. péntek

Az időjárási helyzet Európában

Anticiklon, és az ezzel együtt járó napos, száraz idő az Ibériai-félszigetre és Franciaországra jellemző. A Földközi-tenger középső és keleti medencéjében is hasonlóan nyárias az időjárás, a legtöbb helyen kánikula van, de nem teljesen csapadékmentes a térség: lokális jelleggel alakulnak ki záporok, zivatarok. Ezzel szemben Európa északi részén ciklonok és frontjaik teszik változékonyabbá az időjárást: közepesen vagy erősen felhős az ég, és sokfelé fordul elő csapadék. Egy hullámzó frontrendszer húzódik Oroszországtól az Alpokon át a Pireneusokig, amely mentén szintén többfelé esik, illetve a front előtt a labilis légtömegben zivatarok pattannak ki. Helyenként felhőszakadás is előfordul 30-50, az Alpokban 80-100 mm csapadékkal. Ez a frontrendszer szombat estig a Kárpát-medencén is átvonul, miközben fokozatosan gyengül. Lényeges hőmérséklet-csökkenést nem, záporokat, zivatarok viszont többfelé okoz majd.

Magyarország időjárása

Csütörtökön az erőteljes gomolyfelhő-képződés mellett sokat sütött a nap. Főként a Duna vonalában, illetve attól keletre alakultak ki többfelé záporok, zivatarok, amelyeket helyenként felhőszakadás, jégeső, viharos széllökés kísért. A hőmérséklet csúcsértéke 27 és 34 fok között változott. Éjszaka a Tiszántúlon erősödtek be a zivatarok, amelyek északkelet felé kevéssel éjfél után elhagyták az országot. Ezzel együtt a Dél-Dunántúlon és a Dél-Alföldön is újra előfordult csapadék. A hajnali órákra 16 és 23 fok közé hűlt le a levegő. Az elmúlt 24 órában a csapadék mennyisége mérőállomásainkon többnyire csapadéknyom és 30 mm között volt, de lokálisan több helyen mértek 40-60 mm-t is, Dunaújvárosból 66 mm-t jelentettek.

Várható időjárás az ország területén szombat estig:

A több-kevesebb napsütés mellett erőteljes lesz a gomolyfelhő-képződés, a Dunától keletre lesz több a felhő, és ott többfelé várható zápor, zivatar, helyenként felhőszakadás kíséretében. Éjszakára csökken a felhőzet, és egyre kevesebb helyen várható csapadék is. Szombaton a gomolyfelhős, napos időt a középső és keleti megyékben zavarják gomolyfelhők, és ezeken a helyeken alakulhat ki zápor, főként az Alföldön zivatar. Sokfelé megélénkül, a Dunántúlon megerősödik az északnyugati, északi szél, de a Balaton és a Bakony tágabb környezetében péntek délután viharos széllökések is lehetnek.

A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet általában 14, 20 fok között alakul. A legmagasabb nappali hőmérséklet szombaton 26 és 30 fok között valószínű.

Távolabbi kilátások vasárnaptól szerdáig:

Az időszak nagy részében napos időre számíthatunk gomolyfelhőkkel, néhol fordulhat elő záporeső, esetleg zivatar. Keddre virradó éjszaka, majd kedden napközben az átmenetileg erősebben megnövekvő felhőzetből szórványosan várható zápor, zivatar. Kedden erős, helyenként viharos északi, északnyugati széllel átmenetileg néhány fokkal hűvösebb levegő érkezik.