Napijelentés

HungaroMet Nonprofit Zrt.

2024. május 20. hétfő

Az időjárási helyzet Európában

A Kelet-európai-síkság fölött anticiklon helyezkedik el, így arrafelé többnyire eseménytelen, száraz az idő. Nyugat- és Közép-Európában ciklonális hatások érvényesülnek, de időjárási front csak az Atlanti-óceán felett és Skandináviában található. A szárazföld felett lokálisan kialakuló záporok, zivatarok okoznak csapadékot, helyenként tartós eső is előfordul. Kedd estig a Kárpát-medence időjárásában nem lesz lényegi változás: az anticiklon peremén a labilis légállapot miatt lokális záporokra, zivatarokra számíthatunk, de kedd délutántól rendszerbe szerveződött zivatarok kialakulására is van esély.

Magyarország időjárása

Vasárnap napközben a fátyol- és gomolyfelhők mellett általában sok napsütés volt a jellemző. Délelőtt elsősorban a középső országrészben, délután pedig keleten, illetve helyenként északon vált erőteljesebbé a gomolyfelhő-képződés, ezeken a tájakon záporok, zivatarok is kialakultak, délkeleten szupercella is volt. Többnyire gyenge vagy mérsékelt maradt a légmozgás, főként délkeleten fordultak elő élénk, erős lökések. A legmagasabb nappali hőmérséklet 23 és 29 fok között alakult. Éjszaka délnyugat felől fátyolfelhők sodródtak fölénk, illetve helyenként erőteljes maradt a gomolyfelhő-képződés. Intenzív csapadékkal, jégesővel kísért záporok, zivatarok a főváros térségében, a keleti határszélen, illetve a Nyugat-Dunántúlon fordultak elő. A hajnali órákra 7 és 16 fok közé hűlt le a levegő. Az elmúlt 24 órában lehullott csapadék mennyisége mérőállomásainkon többnyire csapadéknyom és 10 mm között változott, de az intenzívebb csapadékgócokból lokálisan jóval több hullott, Vilyvitányról 38 mm-t jelentettek.

Várható időjárás az ország területén kedd éjfélig:

Az erőteljes gomolyfelhő-képződés mellett ma többórás napsütés várható, és többfelé kell záporok, zivatarok kialakulására számítani, amelyeket felhőszakadás, jégeső is kísérhet. Éjszakára a legtöbb helyen lecsengenek a csapadékgócok, és a gomolyfelhők is összeesnek, de közben délnyugat felől fátyolfelhők érkeznek, a Dunántúlon pedig meg is vastagszik a felhőzet, és a nyugati részein csapadék is előfordulhat. Kedden a nyugati felhősebb tájak kivételével több órára kisüt a nap. A déli órákig főként a Nyugat-Dunántúlon eshet, majd délután délnyugat felől erőteljessé válik a gomolyfelhő-képződés, és zivatarrendszer érkezik, amely idővel északkelet felé helyeződik át. Az intenzívebb cellákat felhőszakadás, jégeső, viharos szél kísérheti, néhol heves zivatar is valószínű. Zivataroktól függetlenül megélénkül, holnap helyenként megerősödik a délkeleti szél.

A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 9 és 17 fok között alakul. A legmagasabb nappali hőmérséklet kedden többnyire 26 és 31 fok között alakul, de a borongósabb nyugati tájakon hűvösebb maradhat az idő.

Távolabbi kilátások szerdától szombatig:

A következő napokban a gomoly-, illetve fátyolfelhők mellett általában többórás napsütésre lehet számítani. Szórványosan, pénteken több helyen is kialakulhat záporeső, zivatar. Zivatarok térségében erős vagy viharos széllökések is lehetnek. A hőmérséklet lényegesen nem változik.