Napijelentés

Országos Meteorológiai Szolgálat

2019. október 21. hétfő

Az időjárási helyzet Európában

Szárazföldünket északkelet-délnyugat irányban egy hosszan elnyúló frontrendszer szeli ketté, amely felhős, és több helyen csapadékos időjárást okoz. A front előoldalán igen enyhe levegő áramlik Európa délkeleti része fölé, így ott az ilyenkor szokásosnál jóval magasabban alakul a hőmérséklet. A Balkán-félsziget, illetve a Kárpát-medence térségében is általában 23, 27 fok közé melegszik fel a levegő a délutáni órákra. Ezzel szemben a front hátoldalán már mérsékeltebb a felmelegedés, ott általában 20, de nem egy helyen 14, 15 fok alatt alakulnak a maximumok, sőt a Skandináv-félsziget északi részén napközben is több helyen marad fagypont alatt a hőmérséklet. A front már napok óta alig változtatja helyét, ugyanis keletebbre egy markáns anticiklon helyezkedik el. Ezeken a területeken amellett, hogy enyhe, többnyire napos és csapadékmentes az idő, viszont az éjszakai órákban több helyen képződik köd, illetve rétegfelhőzet, amely van ahol tartósan is megmarad. A Kárpát-medence időjárását egyre inkább az említett anticiklon határozza meg, így nyugodt, száraz időre számíthatunk néhol akár tartósan megmaradó ködfoltokkal.

Magyarország időjárása

Vasárnap a ködfoltok mindenütt feloszlottak - legkésőbb Sopron környékén - ezt követően országszerte fátyolfelhős, napos idő volt. A hőmérséklet csúcsértéke 21 és 27 fok között változott, ezzel pedig megdőlt az országos, illetve a fővárosi maximum-hőmérséklet rekordja is. Adonyban 26,9, Budapesten 25,1 fokot regisztráltak. Éjszaka fátyolfelhős időben volt részünk, és a hajnali órákra néhol pára- és ködfoltok képződtek. Hajnalra 3 és 16 fok közé hűlt le a levegő, a kissé szeles nyugati országrészben fordultak elő a magasabb értékek. Ma reggelig mérőállomásainkról sehonnan sem jelentettek csapadékot. Délelőtt a pára-, illetve ködfoltok hamar feloszlottak, és jobbára napos, kissé fátyolfelhős időben volt részünk. A hőmérséklet 11 órára 12 és 23 fok közé emelkedett.

A főváros külterületén vasárnap a hőmérséklet napi középértéke 16,9 fok volt, ez 7,3 fokkal magasabb, mint a sokévi átlag.

Ma 12 órakor Budapesten a hőmérséklet 21 fok volt, a tengerszintre átszámított légnyomás 1021 hPa, gyengén emelkedik.

Várható időjárás az ország területén kedd estig:

Alapvetően derült, kissé fátyolfelhős időre készülhetünk. Éjszaka az ország északi felében párássá válik a levegő, és foltokban köd is képződik, amely holnap reggel, délelőtt hamar feloszlik, azonban az Alpokalja térségében, és a Kisalföld egyes részein kiterjedtebb ködtakaró is kialakulhat, amely kedden akár tartósabban megmaradhat. Számottevő csapadék nem várható, legfeljebb a ködös tájakon fordulhat elő gyenge szitálás. A déli, délnyugati szelet eleinte még többfelé élénk lökések kísérik, majd estétől gyengül a légmozgás.

A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet jobbára 6 és 13 fok között valószínű, de néhol ennél hidegebb is lehet a hajnal. A legmagasabb nappali hőmérséklet kedden az ország nagy részén 23 és 27 fok között alakul, azonban a tartósabban ködös északnyugati részeken ennél több fokkal hűvösebb is lehet.

Távolabbi kilátások szerdától szombatig:

Az éjszaka képződő ködfoltok feloszlása után túlnyomóan derült, napos idő várható, de az időszak végén helyenként tartósabban megmaradhat a köd. Csapadék nem várható, legfeljebb néhol lehet ködszitálás.

Jelentős mennyiségű csapadék (legalább napi 5 mm) az ország területén nem lesz.

A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 5 és 14 fok között alakul. A legmagasabb nappali hőmérséklet többnyire 21 és 27 fok között várható, de a tartósabban ködös tájakon, valamint szombaton ennél néhány fokkal hűvösebb lehet.

A hőmérséklet napi középértéke és eltérése a sokévi átlagtól:

2019. október 20. 16,9 °C +7,3 °C

1871 óta ezen a napon Budapesten előfordult:

legmagasabb hőmérséklet: 24,4 °C (2014) legalacsonyabb hőmérséklet: -4,8 °C (1972)