Napijelentés

Országos Meteorológiai Szolgálat

2023. február 2. csütörtök

Az időjárási helyzet Európában

Az Atlanti-óceánon egy többközéppontú, hullámzó frontálzóna húzódik, melytől keletre magasnyomású rendszer uralkodik, amely Nyugat-Európa időjárását is meghatározza. Ezeken a területeken nyugodt, eseménytelen az idő, nappal 10-15 fok köré melegszik fel, és éjjel sem hűl sokkal fagypont alá a levegő. Keletebbre, Közép-Európa felett egy markáns teknő húzódik. A teknő hátoldalán erős, viharos széllel gyorsan változó, nedvesebb léghullámok érkeznek hazánk fölé. A Kárpát-medence időjárását a következő időszakban egy melegfront, majd péntek késő estétől egy hidegfront határozza meg.

Magyarország időjárása

Szerdán mindenütt több órára kisütött a nap, majd délutánra a legtöbb helyen erősen megnövekedett a felhőzet, és szórványosan előfordult zápor, helyenként hózápor, de jégdara és hódara záporról is érkezett jelentés. Az északnyugati, nyugati szelet nagy területen kísérték erős, helyenként viharos lökések. A legmagasabb nappali hőmérséklet 5 és 11 fok között alakult. Éjszaka erősen felhős ég volt a jellemző, majd hajnalra szakadozni kezdett a felhőzet. Reggelre -1 és +3 közé hűlt le a levegő. Az elmúlt 24 órában lehullott csapadék mennyisége csapadéknyom és 6 mm között alakult.

Várható időjárás az ország területén péntek éjfélig:

Ma a felhőátvonulások mellett ország nagy részén többórás napsütés várható, de délnyugaton és északkeleten tartósabban felhős lehet az idő. Elszórtan valószínű záporos csapadék, hózáporra nagyobb esély a magasabban fekvő helyeken és északkeleten van. Este nyugat felől megnövekszik a felhőzet és beborul az ég. Péntek reggel még keleten némi napsütés előfordulhat. A csapadékzóna kelet felé terjeszkedik, nyugat felől egyre inkább eső, havas eső lesz a jellemző, de keleten, északkeleten hosszabb ideig is havazhat. A nyugatias szelet továbbra is nagy területen kísérik erős, helyenként viharos lökések.

A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet általában -4 és +2 fok között alakul, de a szélvédett, tartósan derült részeken ennél hidegebb, akár -7 fok is lehet. A legmagasabb nappali hőmérséklet 1 és 7 fok között valószínű.

Távolabbi kilátások szombattól keddig:

Szombaton főleg a nap első felében várható még több helyen csapadék: eső, havas eső is, majd egyre inkább hó. Napközben északnyugat felől fokozatosan felszakadozik, csökken a felhőzet. Az északnyugati, északi szél sokfelé viharossá fokozódik. A következő napokban gyengén és erősen felhős területek, időszakok egyaránt előfordulnak. Számottevő csapadék nem valószínű, kevés helyen alakulhat ki hózápor, kisebb havazás.