Napijelentés

Országos Meteorológiai Szolgálat

2022. június 25. szombat

Az időjárási helyzet Európában

Nagykiterjedésű anticiklon terül el Észak- és Északkelet-Európában, amelynek területén általában kevés a felhő és csapadékról sem érkezik jelentés, délután pedig többnyire 25, 30 fok közé melegszik fel a levegő. Csupán a déli peremén vannak felhősebb területek, ahol eső, zápor is előfordul. A mediterrán térségben is napos, száraz időjárás uralkodik, de ott a csúcshőmérséklet általában 30, 35 fok között alakul. Ezzel szemben markáns ciklon örvénylik a Brit-szigetek felett, amely ott változékony, gyakran csapadékos időt okoz, az Ír-szigeten több helyen mérnek 20-35 mm mennyiségű csapadékot. A ciklon hidegfrontja Normandián át Portugáliáig húzódik, de az ehhez kapcsolódó felhő- és csapadékrendszer elég keskeny, csak rövid ideig tartó felhősödést okoz. Ugyancsak több helyen van csapadék az Alpok felett és attól északra, ahol egy magassági hidegcsepp található. Ez kelet felé mozog, vasárnap estig a Kárpát-medence időjárására is hatással lesz, itt is záporok, zivatarok kialakulására készülhetünk, elsősorban a nappali órákban.

Magyarország időjárása

Pénteken alapvetően napos, gomolyfelhős idő volt. A kora esti órákban délnyugat felől zivatarok sodródtak be Zalába és Somogy nyugati felére. Sopron környékén erős délkeleti szél fújt. A hőmérséklet csúcsértéke 27 és 34 fok között változott. Éjszaka a Dunántúl északi felén és a főváros tágabb térségében és Nógrádban fordultak elő záporok, zivatarok, de csak átmeneti jellegű volt a felhőzetnövekedés. Hajnalra 9 és 21 fok közé süllyedt a hőmérséklet. Az elmúlt 24 órában mérőállomásainkon a lehullott csapadék mennyisége csapadéknyom és 15 mm között változott.

Várható időjárás az ország területén vasárnap éjfélig:

Ma a sok napsütés mellett erőteljes gomolyfelhő-képződésre és kevés fátyolfelhőre számíthatunk. Szórványosan - nagyobb számban a középső megyékben - várható zápor, zivatar, amelyet felhőszakadás is kísérhet. Éjszakára csökken a felhőzet, a legtöbb helyen kiderül az ég, és lassan a zivatarok is megszűnnek. A keleti megyékben lehet néhol több felhő, és egy-egy helyen zápor. Vasárnap sok napsütésre készülhetünk kevés gomolyfelhővel, amelyekből elvétve alakulhat ki zápor, főként a délkeleti országrészben egy-egy zivatar is. Ma a Dunántúlon megélénkül, a Fertő térségében meg is erősödik az északnyugati szél, másutt mérsékelt marad a légmozgás. Emellett zivatarok környezetében erős, viharos széllökések is lehetnek. Éjszaka és vasárnap nappal mérsékelt szél lesz a jellemző.

A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet általában 15 és 20 fok között alakul, de a hidegre érzékenyebb helyeken 13, 14 fok is lehet. A legmagasabb nappali hőmérséklet vasárnap 31, 36 fok között valószínű.

Távolabbi kilátások hétfőtől csütörtökig:

Marad a többnyire napos idő, nagyobb eséllyel a hegységek környezetében alakulhatnak ki helyi záporok, zivatarok, de szerdán valamivel nagyobb számban várható ilyen csapadékgócok kialakulása a Dunántúlon. Tartósan 35 fok körüli csúcsértékek várhatók, és a hajnalok is egyre kevésbé lesznek frissek.