Napijelentés

Országos Meteorológiai Szolgálat

2019. február 15. péntek

Az időjárási helyzet Európában

Északkelet-Európában északnyugatról délkelet felé haladó frontok okoznak változékony, szeles időt, arrafelé nagy területen havazik, nyugatabbra már havas eső, eső is előfordul. Ciklon örvénylik a Földközi-tenger keleti medencéje fölött is. Hatására Törökország és Ciprus térségében, a Balkán-félszigeten, valamint Dél-Olaszországban gyakran erősen felhős az ég, és többfelé esik az eső, helyenként zivatar, a hegyekben pedig havazás is előfordul. Kontinensünk többi részén egy hatalmas kiterjedésű anticiklon az uralkodó: nagy területen szinte zavartalan a napsütés, de néhol az éjszaka képződő köd, illetve rétegfelhőzet tartósan is megmarad. Az Ural előterében és a Jeges-tenger partvidékén még egész napos a fagy, a legmagasabb nappali hőmérséklet többnyire -1 és -8 fok között alakul. Európa más területein ugyanakkor az ilyenkor szokásoshoz képest jóval enyhébb az idő, többnyire 6 és 14, az Ibériai-félszigeten 15 és 20 fok közötti értékeket mérnek. Szombat estig változatlanul a fent említett magasnyomású képződmény alakítja az időjárást, folytatódik a csendes, száraz idő többórás napsütéssel, kora tavaszt idéző csúcshőmérséklettel.

Magyarország időjárása

Csütörtökön a változó mennyiségű és vastagságú felhőzet mellett az ország nagy részén hosszabb-rövidebb időre kisütött a nap. Az északkeleti határ mentén azonban tartósan borult maradt az ég, és onnan néhol jelentéktelen csapadékot is jelentettek. A hőmérséklet csúcsértéke többnyire 8 és 13, a tartósan borult északkeleti vidékeken 3 és 7 fok között változott. Éjszaka változóan felhős volt az ég, helyenként köd, illetve alacsonyszintű rétegfelhőzet képződött. Hajnalra szeszélyes területi eloszlásban +5 és -7 fok közé hűlt le a levegő. A ma reggelig lehullott csapadék mennyisége mérőállomásainkon sehol sem érte el az 1 mm-t. Délelőtt a Tiszántúlon túlnyomóan derült volt az ég, másutt gyengén és erősen felhős területek egyaránt előfordultak. A hőmérséklet 11 órára 2 és 10 fok közé emelkedett.

A főváros külterületén csütörtökön a hőmérséklet napi középértéke 6,8 fok volt, ez 5,9 fokkal magasabb, mint a sokévi átlag.

Ma 12 órakor Budapesten a hőmérséklet 9 fok volt, a tengerszintre átszámított légnyomás 1035 hPa, alig változik.

Várható időjárás az ország területén szombat estig:

Ma és holnap is többórás napsütésre számíthatunk ma több, szombaton az ország nagyobb részén kevesebb felhővel. Csapadék nem valószínű. Éjszaka nagy területen párássá válik a levegő, helyenként köd, illetve alacsonyszintű rétegfelhőzet képződik, amely szombat délelőtt várhatóan mindenütt feloszlik. Ma az északi, északkeleti szél többfelé megélénkül, az Alpokalján egy-egy erős lökés is előfordulhat. Holnap gyenge vagy mérsékelt lesz a légmozgás.

A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet általában +2 és -4 fok között alakul, de a kevésbé felhős, szélvédett tájakon ennél hidegebb is lehet. A legmagasabb nappali hőmérséklet szombaton 8 és 13 fok között várható.

Távolabbi kilátások vasárnaptól szerdáig:

Az éjszakánként képződő köd és alacsonyszintű rétegfelhőzet napközben kezdetben mindenütt feloszlik, később helyenként tartósan megmaradhat. Az idő kitisztulása után nagyrészt derült lesz az ég. Az időszak legvégén hidegfront érkezik, akkor csökken a ködhajlam, és helyenként záporeső is kialakulhat. Egyébként csapadék nem várható.

Jelentős mennyiségű csapadék (legalább napi 5 mm) az ország területén nem várható.

A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet többnyire -5, +1 fok között alakul. A legmagasabb nappali hőmérséklet 5 és 13 fok között várható, a tartósabban ködös, felhős tájakon lesz a hidegebb.

A hőmérséklet napi középértéke és eltérése a sokévi átlagtól

2019. február 14. 6,8 °C +5,9 °C

1871 óta ezen a napon Budapesten előfordult

legmagasabb hőmérséklet: 15,6 °C (1925) legalacsonyabb hőmérséklet: -20,5 °C (1985)