Napijelentés

Országos Meteorológiai Szolgálat

2020. augusztus 11. kedd

Az időjárási helyzet Európában

A Skandináv-félszigettől Közép-Európán át egészen az Appennini- és a Balkán-félszigetig anticiklonális hatások érvényesülnek. A felsorolt területeken általában kevés a felhő, sokat süt a nap, de helyenként erőteljesebb a gomolyfelhő-képződés, és záporok, zivatarok is kialakulnak. Sekély ciklon helyezkedik el a Pireneusi-félsziget fölött, emiatt Nyugat-Európában változékony az idő, a napsütés mellett többször erősen megnövekszik a felhőzet, és elszórtan fordul elő zápor, néhol zivatar. A Kelet-európai-síkság északi része fölött is ciklon örvénylik, így ott is sok a felhő, és több helyen esik az eső. Szerda estig a Kárpát-medence fölé eleinte váltakozó nedvességtartalmú, labilis, majd északkelet felől már szárazabb, stabilabb rétegződésű léghullámok érkeznek.

Magyarország időjárása

Hétfőn eleinte gyengén felhős, napos idő volt, majd a déli óráktól főként az ország középső területén erőteljessé vált a gomolyfelhő-képződés, és ott többfelé, másutt csak helyenként fordult elő zápor, zivatar. Néhol felhőszakadás, viharos széllökés is előfordult. A hőmérséklet csúcsértéke általában 29 és 36 fok között változott. Késő estére csökkent a felhőzet, majd éjfél után Komárom-Esztergom, Fejér, valamint Pest megyében erősen megnövekedett a gomolyfelhőzet, és záporok, zivatarok alakultak ki. Hajnalra 14 és 22 fok közé hűlt le a levegő. A ma reggelig lehullott csapadék mennyisége mérőállomásainkon többnyire csapadéknyom és 22 mm között volt, de helyenként ennél jóval több hullott, Tardosról 60 mm-t jelentettek.

Várható időjárás az ország területén szerda estig:

Ma a fátyol- és gomolyfelhők mellett főként a Dunántúlon és a középső országrészben alakulhat ki zápor, zivatar, néhol felhőszakadás, jégeső kíséretében. Éjszaka csökken a felhőzet, fokozatosan megszűnik a csapadék, majd átmeneti szünet után a Nyugat-Dunántúlon ismét gomolyfelhő-képződés várható, és ott egyre több helyen alakul ki zápor, zivatar, néhol felhőszakadás. Holnap keleten, északkeleten gyengén felhős, napos idő lesz, nyugaton, délnyugaton azonban folytatódik a gomolyfelhős idő, szórványosan záporral, zivatarral, majd estére ott is megszűnik a csapadék, kiderül az ég. Ma többnyire mérsékelt marad a légmozgás, éjszaka és holnap főként keleten megélénkül az északi, északkeleti szél. Zivatarok környezetében erős, viharos széllökések is lehetnek.

A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 14 és 21 fok között alakul. A legmagasabb nappali hőmérséklet szerdán 27 és 32 fok között valószínű.

Távolabbi kilátások csütörtöktől vasárnapig:

A napsütést változó erősségű gomolyfelhő-képződés és az időszak közepére megnövekvő magasszintű felhőzet zavarja. Zápornak, zivatarnak nyugaton van a legtöbb, északkeleten a legkisebb esélye.