Napijelentés

Országos Meteorológiai Szolgálat

2021. április 10. szombat

Az időjárási helyzet Európában

Dél-Olaszországtól a Balkánon át a Kelet-európai-síkságig anticiklon helyezkedik el, amelynek területén kissé felhős vagy derült az ég, csapadék sem fordul elő, de mivel hideg légtömeg található e térség felett, a nappali felmelegedés csak mérsékelt. A Botteni-öböl felett ciklon örvénylik, amelynek frontrendszere a Baltikumon, a Németalföldön és Dél-Anglián át az Atlanti-óceánig húzódik. A front mentén erősen felhős az ég, többfelé esik az eső, a legészakibb területeken havazik. A front előtt déli, délnyugati áramlással meleg, változó nedvességtartalmú légtömeg érkezik a szárazföld belseje fölé, amely vasárnap estig a Kárpát-medence időjárására is hatással lesz.

Magyarország időjárása

Pénteken az ország északkeleti részén képződött hajnali párásság, köd a délelőtti órákban megszűnt, ezt követően az ország többi részéhez hasonlóan ott is napos idő volt jellemző, de arrafelé gomoly-, míg másutt a délutáni órákban fátyolfelhők jelentek meg. Megélénkült, főként a Dunántúlon megerősödött a déli, délnyugati szél. A legmagasabb nappali hőmérséklet 11 és 18 fok között alakult. Éjszaka csaknem mindenütt kiderült az ég. Hajnalra -4 és +8 fok közé hűlt le a levegő. Az elmúlt 24 órában mérőállomásainkon csapadék nem volt.

Várható időjárás az ország területén vasárnap éjfélig:

Ma többórás napsütés várható. Emellett gomolyfelhők képződnek, illetve nyugat, délnyugat felől fátyolfelhők is érkeznek. Csapadék nem lesz. Vasárnap a Tiszántúlon még kisüt néhány órára a nap, nyugat felől azonban egy vastagabb felhősáv érkezik, amely kelet felé vonul. Délután a Dunántúlon számíthatunk hosszabb-rövidebb napsütésre. Délelőtt inkább a nyugati megyékben néhol, a déli, kora délutáni órákban elsősorban a középső országrészben, késő délutántól, estétől már a Tiszántúlon is előfordul szórványosan kisebb eső, zápor, ugyanakkor nyugat felől fokozatosan szűnik a csapadék. Ma a délnyugati, déli szél sokfelé megélénkül, főleg a Dél-Dunántúlon helyenként megerősödik. Vasárnap a déli szelet több helyen erős, a Kisalföldön néhol időnként viharos lökések kísérhetik.

A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 1 és 8 fok között valószínű. A legmagasabb nappali hőmérséklet vasárnap 15 és 21 fok között alakul.

Távolabbi kilátások hétfőtől csütörtökig:

Hétfőn a napos időt követően este hidegfront érkezik, amelynek nyomán keddre már mindenütt beborul az ég, és egyre többfelé várható eső, zápor, a Dunántúlon és az északi országrészben havas eső, főként a hegyekben havazás is. A felhős idő ezután is megmarad az időszak végéig, a csapadék területi kiterjedése csökken, de továbbra is van esély vegyes halmazállapotú csapadékra. Az északi, északkeleti szél többfelé lesz erős, néhol viharos.