Napijelentés

Országos Meteorológiai Szolgálat

2019. április 22. hétfő

Az időjárási helyzet Európában

A Brit-szigetektől északnyugatra ciklon örvénylik, amelynek hatására a ciklonhoz tartozó frontok mentén - Izland és a Skandináv-félsziget északi része fölött - erősen felhős vagy borult az ég, és több helyen esik az eső, záporeső. Szintén ciklon található a mediterrán térség fölött, emiatt ott is felhős, esős az idő. A Keleti-Kárpátokban pedig egy magassági hidegörvény okoz záporokat. Ugyanakkor Franciaországtól a balti államokon át egészen a Kelet-európai-síkságig anticiklon alakítja az időjárást, a felsorolt tájakon a leszálló légmozgásoknak köszönhetően általában kevés a felhő, napos az idő, számottevő csapadékról nem érkezik jelentés. A legmagasabb nappali hőmérséklet kontinensünk északi vidékén 6 és 14, másutt többnyire 16 és 23 fok között alakul. A legmelegebb Portugáliában van, ott a délutáni órákra néhol 25 fokig melegszik fel a levegő. Kedd estig a Kárpát-medence időjárását eleinte a fent említett magassági hidegörvény, majd a mediterrán térségben elhelyezkedő ciklon határozza meg.

Magyarország időjárása

Vasárnap a Dunántúl nagy részén zavartalanul sütött a nap, másutt derült és gomolyfelhős tájak váltakoztak, északkeleten egy-egy zápor is előfordult. A hőmérséklet csúcsértéke 20 és 25 fok között alakult. Éjszaka északkeleten gomolyfelhős volt az ég, szórványosan alakultak ki záporok, másutt túlnyomóan derült idő volt. Hajnalra általában 1 és 11 fok közé hűlt le a levegő, de az Északi-középhegység völgyeiben néhol -1, -2 fok is előfordult. A ma reggelig lehullott csapadék mennyisége mérőállomásainkon csapadéknyom és 2 mm között volt. Délelőtt az ország északkeleti felén több volt a felhő, északkeleten helyenként esett az eső, záporeső, másutt sütött a nap. A hőmérséklet 11 órára 12 és 23 fok közé emelkedett, északkeleten volt a hűvösebb.

A főváros külterületén vasárnap a hőmérséklet napi középértéke 16,0 fok volt, ez 3,5 fokkal magasabb, mint a sokévi átlag.

Ma 12 órakor Budapesten a hőmérséklet 18 fok volt, a tengerszintre átszámított légnyomás 1015 hPa, gyengén süllyed.

Előrejelzés az ország területére kedd estig:

Ma az ország északkeleti felén erőteljes gomolyfelhő-képződés várható, elszórtan zápor, néhol zivatar kialakulhat, másutt kevés lesz a felhő, napos idő valószínű. Éjszaka északkeleten csökken, az éjszaka második felétől délnyugaton megnövekszik a felhőzet, közte közepesen és gyengén felhős területek egyaránt lesznek. Északkeleten helyenként zápor, hajnaltájt délnyugaton eső már lehet. Holnap délnyugat felől tovább növekszik, vastagszik a felhőzet, egyre többfelé alakul ki eső, záporeső, de északkeleten hosszabb-rövidebb időre kisüt a nap, és az északkeleti csücsökben csak kis eséllyel lehet csapadék. A keleti, délkeleti szél többfelé megerősödik, éjszaka és holnap néhol viharossá fokozódik. Zivatarok környezetében is lehetnek viharos széllökések.

A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 4 és 11 fok között valószínű. A legmagasabb nappali hőmérséklet kedden általában 13 és 18, északkeleten 20 és 22 fok között alakul.

Távolabbi kilátások szerdától szombatig:

Az időszak elején többórás napsütésre számíthatunk több-kevesebb gomoly- és fátyolfelhővel, legfeljebb elszórtan záporral, esetleg zivatarral. Pénteken estefelé már több lesz a felhő, szombaton pedig már erősen felhős vagy borult ég lesz a jellemző. Ekkor már többfelé várható eső, zápor, helyenként zivatar.

Jelentős mennyiségű csapadék (legalább napi 5 mm) az ország területének 50 százalékán fordulhat elő.

A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet többnyire 8, 13 fok között várható. A legmagasabb nappali hőmérséklet az időszak elején és legvégén 19, 24, a közepén 23, 28 fok között alakul, de szombaton a csapadékosabb tájakon 15, 18 fok körül valószínű.

A hőmérséklet napi középértéke és eltérése a sokévi átlagtól

2019. április 21. 16,0 °C +3,5 °C

1871 óta ezen a napon Budapesten előfordult

legmagasabb hőmérséklet: 29,6 °C (1876) legalacsonyabb hőmérséklet: -3,6 °C (2017)