Napijelentés

Országos Meteorológiai Szolgálat

2023. június 7. szerda

Az időjárási helyzet Európában

Nem mozdult sokat a már jó ideje a Brit-szigetek térségében elhelyezkedő anticiklon, amely egészen a Fekete-tengerig elnyúlik. Az általa lefedett területen továbbra is nyugodt, száraz az idő, de nem mindenhol a napsütés dominál, ugyanis Nagy-Britannia fölé réteges felhőzet kúszott. A Skandináv-félsziget térségében kisebb eső, záporeső előfordul, azonban Európa déli felén a labilis légrétegződés hatására többfelé alakulnak ki záporok, felhőszakadással kísért zivatarok. A Kárpát-medence térségében helyenként 100 mm-t meghaladó csapadék is hullott, amely villámárvizet okozott. Időjárásunk a következő 36 órában nem változik lényegesen, továbbra is záporokkal, zivatarokkal tarkított időben lesz részünk átlag körüli, vagy kicsivel az alatti maximumokkal.

Magyarország időjárása

Kedden jellemzően erősen felhős vagy borult volt az ég, de a Dunántúlon és a középső tájakon rövidebb időszakokra kisütött a nap. Többfelé fordult elő eső, zápor, zivatar, utóbbiak napközben a Dunántúlon és a Duna-Tisza köze nyugati felén voltak jellemzőek. Nem egy helyen felhőszakadás is előfordult, amely helyenként villámárvizet eredményezett. A legmagasabb nappali hőmérséklet 17 és 25 fok között alakult. Éjszaka is sok maradt fölöttünk a felhő. A zivatarok késő estére fokozatosan lecsengtek, illetve a záporok számossága is csökkent, de kevés helyen még az éjszaka második felében is esett. Hajnalra 11 és 17 fok közé hűlt le a levegő. Az elmúlt 24 órában lehullott csapadék mennyisége mérőállomásainkon általában csapadéknyom és 20 mm között alakult, de a felhőszakadással kísért zivatarokból lokálisan 40-50 mm-t meghaladó csapadék is hullott. Kékestetőn mértük a legtöbbet, ott 122 mm esett, amellyel megdőlt a napi csapadékrekord.

Várható időjárás az ország területén csütörtök éjfélig:

Erősen gomolyfelhős időre számíthatunk a legtöbb helyen ma és holnap is több-kevesebb napsütéssel. Többfelé, nagyobb számban a délutáni, esti órákban várható zápor, zivatar, amelyet helyenként felhőszakadás is kísérhet. Éjszakára átmenetileg csökken a csapadékgócok számossága. A légmozgás jórészt gyenge vagy mérsékelt lesz, szélerősödés csak zivatarok környezetében lehet.

A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet jellemzően 13 és 17 fok között valószínű, de néhol egy-két fokkal hűvösebb lehet az idő. A legmagasabb nappali hőmérséklet csütörtökön általában 20 és 26 fok között alakul.

Távolabbi kilátások péntektől hétfőig:

A hétvégéig a napos periódusok mellett erőteljesebb lesz a gomolyfelhő-képződés. Többfelé, több alkalommal is számítani lehet záporesőre, zivatarra. Hétfőn sok napsütésre van kilátás, a gomolyfelhőkből egy-egy zápor, zivatar valószínű. Többfelé élénk, helyenként erős lökések kísérik az északi, északkeleti szelet.