Napijelentés

Országos Meteorológiai Szolgálat

2018. december 12. szerda

Az időjárási helyzet Európában

Kontinensünk északnyugati részén többközéppontú ciklon található. Hatására Izlandon és a Brit-szigetek térségében erősen felhős az ég, és többfelé esik az eső. Szintén ciklon örvénylik a Fekete-tenger környékén, emiatt Közép- és Kelet-Európa nagy részén is sok a felhő, az északi tájakon havazik, középen eső, havas eső, havazás egyaránt előfordul, délen inkább az eső esik. Ugyanakkor a Skandináv-félszigettől a Benelux-államokon át egészen a Pireneusi-félszigetig anticiklon húzódik. A felsorolt vidékeken változóan felhős az ég, csapadékról csak elvétve érkezik jelentés. A legmagasabb nappali hőmérséklet Európa északkeleti részén 0, -6 fok között változik, ettől délnyugat felé haladva egyre enyhébb az idő, a kora délutáni órákra a középső tájakon 1, 8, nyugaton és délen 10, 18 fok közé melegszik fel a levegő. Csütörtök estig a Kárpát-medence fölé hidegebb, kissé szárazabb léghullámok érkeznek, számottevő csapadék nem valószínű.

Magyarország időjárása

Kedden északnyugat felől fokozatosan mindenütt erősen megnövekedett a felhőzet. Több helyről jelentettek csapadékot; eső, havas eső, havazás egyaránt előfordult. A Dunántúl északi felén helyenként megerősödött, a Kisalföldön estefelé néhol viharossá fokozódott az északnyugati szél. A legmagasabb nappali hőmérséklet 0 és +7 fok között változott, a nyugati határnál volt enyhébb az idő. Éjszaka többnyire erősen felhős volt az ég, több helyen fordult elő vegyes halmazállapotú csapadék. Hajnalra +2 és -3 fok közé hűlt le a levegő. A ma reggelig lehullott csapadék mennyisége mérőállomásainkon általában csapadéknyom és 10 mm között változott, de Dobogókőről 17 mm-t jelentettek. Délelőtt a középső országrészben felszakadozott a felhőzet, több helyen kisütött a nap, de a nyugati határnál és keleten több volt a felhő, helyenként eső, havas eső, havazás is előfordult. A hőmérséklet 11 órára 0 és +5 fok közé emelkedett.

A főváros külterületén kedden a hőmérséklet napi középértéke 2,4 fok volt, ez 1,5 fokkal magasabb, mint a sokévi átlag.

Ma 12 órakor Budapesten a hőmérséklet 3 fok volt, a tengerszintre átszámított légnyomás 1019 hPa, gyengén emelkedik.

Várható időjárás az ország területén csütörtök estig:

Ma szakadozott felhőzetre számíthatunk a középső országrészben kevesebb, másutt több felhővel, helyenként havazás, havas eső előfordulhat. Éjszaka változóan felhős lesz az ég, néhol hószállingózás kialakulhat. Főként északkeleten és délnyugaton foltokban köd képződhet. Holnap közepesen és erősebben felhős területek és időszakok egyaránt lesznek, számottevő csapadék nem valószínű, de jelentéktelen hószállingózás nem kizárt. A helyenként még élénk északnyugati szél estére mindenütt mérséklődik, éjszaka és holnap többnyire mérsékelt marad a légmozgás.

A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet -1 és -6 fok között várható. A legmagasabb nappali hőmérséklet csütörtökön 0 és +5 fok között alakul.

Távolabbi kilátások péntektől hétfőig:

Délnyugat felől beborul az ég, és péntek délutántól délnyugat felől havazás kezdődik, amely szombat reggelre északkeletre is átterjed. Nagy területen jelentősebb hótakaró alakulhat ki. Vasárnap nyugaton már felszakadozik a felhőzet, keleten is egyre kevesebb helyen valószínű havazás. Hétfőn ismét erősen megnövekszik a felhőzet, és több helyen számíthatunk hószállingózásra, kisebb havazásra.

Jelentős mennyiségű csapadék (legalább napi 5 mm) az ország területének 80 százalékán valószínű.

A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet általában -1 és -8 fok között alakul. A legmagasabb nappali hőmérséklet -3 és +3 fok között várható.

A hőmérséklet napi középértéke és eltérése a sokévi átlagtól

2018. december 11. 2,4 °C +1,5 °C

1871 óta ezen a napon Budapesten előfordult

legmagasabb hőmérséklet: 16,0 °C (1915) legalacsonyabb hőmérséklet: -15,3 °C (1902)