Napijelentés

Országos Meteorológiai Szolgálat

2021. május 17. hétfő

Az időjárási helyzet Európában

Kontinensünk nagy részén ciklonális hatások érvényesülnek, így nagyon változatos az időjárás. Jelenleg épp hazánk felett alakul ki egy ciklon, aminek hatására intenzíven esik az eső a Kárpát-medence tágabb környezetében. Sőt nem csak nálunk, hanem szinte egész Európában csapadékos, változékony, kissé hűvös az idő. Az eső mellett záporok, zivatarok is kialakulnak. Ennek hatására szárazföldünk nagy részén 20 fok alatt alakul a csúcshőmérséklet. Ez alól a keleti tájak, illetve Spanyolország déli része képez kivételt, utóbbinál néhol már a 35 fokot is meghaladja a maximum-hőmérséklet. A Kárpát-medence időjárását kedd estig a már említett ciklon alakítja, így eleinte csapadékos, majd szeles időre számíthatunk.

Magyarország időjárása

Vasárnap eleinte erősen felhős vagy borult volt az ég, majd nyugat felől szakadozni, gomolyosodni kezdett a felhőzet. Délutánra a vastagabb felhők a Tiszántúlra szorultak, másutt gomolyfelhős, napos idő volt a jellemző. Délelőtt még sokfelé, majd egyre inkább keleten fordult elő eső, zápor, helyenként zivatar. Délután a Tiszántúlon, illetve a nyugati határszélen volt kisebb zápor, néhol zivatar. A legmagasabb nappali hőmérséklet 17 és 24 fok között változott. Éjszaka nyugat felől felhőzetnövekedés és kiadós csapadékhullás kezdődött a Dunántúlon. A Tiszántúlon viszont gyengén felhős, derült maradt az ég. Hajnalra 3 és 13 fok közé hűlt le a levegő. A ma reggelig lehullott csapadék mennyisége mérőállomásainkon általában csapadéknyom és 31 mm között változott.

Várható időjárás az ország területén kedd éjfélig:

Délután már szakadozni, vékonyodni kezd a felhőzet nyugat, délnyugat felől, a borongós idő és a tartós csapadék északkeletre, keletre korlátozódik. A csapadéksáv mögött záporok, főleg délen zivatarok is kialakulnak. Este már megtorpan a felhőzetcsökkenés olyannyira, hogy kelet felől ismét visszatérnek a vastagabb felhők. Hozzávetőleg a Salgótarján-Békéscsaba vonaltól északkeletre folytatódik a csapadékhullás. Derült tájak az ország nyugati, délnyugati harmadában valószínűek, ott helyenként pára, köd is képződik. Kedden továbbra is északkeleten lesz felhős, esős az idő, másutt a felhőátvonulások mellett több órára kisüt a nap. Nyugaton délutántól gomolyfelhők is képződnek, amelyekből szórványosan zápor, zivatar is kialakulhat. Estétől ismét felhősödés kezdődik délnyugat felől. Az északnyugati, nyugati szél megerősödik, többfelé lehetnek viharos erejű széllökések, de összességében a hegyvidéki tájakon lehet a legerősebb a szél.

A legalacsonyabb nappali hőmérséklet 4 és 12 fok között várható, a derült, kevésbé szeles nyugati, délnyugati tájakon lesz a leghűvösebb. A legmagasabb nappali hőmérséklet kedden általában 17 és 22 fok között alakul, de az északkeleti tartósan csapadékos tájakon ennél hűvösebb is lehet.

Távolabbi kilátások szerdától szombatig:

A következő napokban a felhők lesznek túlsúlyban. Többfelé, illetve több alkalommal számíthatunk esőre, záporra, helyenként az ég is megdörrenhet. Több napsütésre, illetve kevesebb csapadékra pénteken van a legnagyobb esély. A hőmérséklet továbbra is a sokévi átlag alatt alakul.