Napijelentés

Országos Meteorológiai Szolgálat

2018. július 20. péntek

Az időjárási helyzet Európában

Kontinensünk időjárásában jelentős változás nem történt. A Kelet-Európában tevékenykedő alacsonynyomású légörvény környezetében akadnak még erősebben felhős körzetek, és helyenként gyenge eső, zápor, néhol esetleg zivatar is előfordul. Szárazföldünk jó részén jobbára tehát még mindig anticiklonális hatások alakítják az időjárást, így általában kevés a felhő és sokat süt a nap. Frissítő záporok is csak elszórtan alakulnak ki, amit jellemzően a helyi hatások generálnak. Ugyanakkor Franciaország felett egy sekély ciklonális örvény van kibontakozóban, amiből helyenként záporeső előfordul. A szokatlan meleg még mindig nem tágít a Skandináv-félszigetről, néhol 31 fokot is meghaladta a maximum-hőmérséklet. Európa déli vidékein van a legmelegebb, az Ibériai-félszigeten a csúcshőmérséklet néhol meghaladja a 35 fokot is. A Kárpát-medencét szombat estig fokozatosan megközelíti a már említett sekély ciklonális örvény, így meleg, labilis légtömegek érkeznek.

Magyarország időjárása

Csütörtökön eleinte erősen felhős volt az ég, majd fokozatosan szakadozott, csökkent a felhőzet. Kezdetben a délelőtti órákban még csak a középső területeken fordult elő záporeső, délután elsősorban a Dunától keletre alakultak ki szórványosan záporok, zivatarok. Az északnyugati szél több helyen megerősödött, az Észak-Dunántúlon és a főváros térségében viharossá is fokozódott. A hőmérséklet csúcsértéke 25 és 30 fok között változott. Éjszaka főként a Tiszántúlon erősen felhős, míg másutt túlnyomóan derült volt az ég. Délkeleten gyenge záporeső is előfordult. Hajnalra általában 14 és 21 fok közé hűlt le a levegő, de a derült, szélcsendes völgyekben pár fokkal hűvösebb volt. A ma reggelig lehullott csapadék mennyisége mérőállomásainkon többnyire csapadéknyom és 10 mm között alakult, de Sarkadon is 38 mm-t mértek. Délelőtt a keleti országrészben volt több a felhő, amiből gyenge záporeső is esett, máshol zavartalanul sütött a nap. A hőmérséklet 11 órára 22 és 28 fok közé emelkedett. A Balaton vize Siófoknál ugyanekkor 22 fok volt.

A főváros külterületén csütörtökön a hőmérséklet napi középértéke 22,4 fok volt, ez 0,3 fokkal magasabb, mint a sokévi átlag.

Ma 12 órakor Budapesten a hőmérséklet 26 fok volt, a tengerszintre átszámított légnyomás 1012 hPa, alig emelkedik.

Várható időjárás az ország területén péntek estig:

Ma alapvetően gomolyfelhős, napos idő lesz, főként a Dunától keletebbre lehet több a felhő, amelyből szórványosan alakulhat ki zápor, zivatar, néhol felhőszakadás. Éjszaka gyengén felhős vagy derült lesz az ég, a délkeleti, nyugati határ mentén maradhatnak még felhősebb területek, így ott gyenge záporeső, esetleg zivatar sem kizárt. Holnap a fátyol-, és gomolyfelhők mellett többórás napsütés várható. Kezdetben helyenként kisebb záporeső, délutántól eleinte a Dunántúlon, majd a déli megyékben is egyre többfelé várhatók záporok, zivatarok, amelyekhez heves kísérőjelenségek is társulhatnak. Az északnyugati szelet ma elsősorban az Észak-Dunántúlon kísérhetik erős széllökések, holnapra mindenhol mérséklődik a légmozgás, de zivatarok környezetében átmenetileg erős, viharos széllökések is lehetnek.

A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 14 és 19 fok között alakul, de a tartósan derült területeken lehet ennél hűvösebb is. A legmagasabb nappali hőmérséklet szombaton 26 és 32 fok között várható.

Távolabbi kilátások vasárnaptól szerdáig:

Vasárnap erősen felhős égre, kiadósabb csapadékra számíthatunk, majd hétfőn a nyugati tájakon már hosszabb időre is kisüt a nap. Az időszak további részében gomolyfelhős, napos, záporokkal tarkított idő várható, délkeleten lehet kissé kevesebb napsütés.

Jelentős mennyiségű csapadék (legalább napi 5 mm) az ország területének 70 százalékán lehet.

A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 14 és 20 fok között alakul. A legmagasabb nappali hőmérséklet 24 és 31 fok között várható, szerdán lesz a legmelegebb.

A hőmérséklet napi középértéke és eltérése a sokévi átlagtól

2018. július 19. 22,4 °C +0,3 °C

1871 óta ezen a napon Budapesten előfordult

legmagasabb hőmérséklet: 39,6 °C (2007) legalacsonyabb hőmérséklet: 8,5 °C (1970)