Napijelentés

Országos Meteorológiai Szolgálat

2021. január 15. péntek

Az időjárási helyzet Európában

Skandinávia, valamint az Ibériai-félsziget fölött egy-egy anticiklont figyelhetünk meg, így ezeken a területeken napos, csapadékmentes idő jellemző. Skandináviában és Finnországban ugyanakkor szokatlanul hideg van még napközben is, hisz a Botteni-öböl partvidékén -15, -20, míg Finnország keleti részein-25, -30 fok között alakul mindössze a csúcshőmérséklet. A kontinens többi része fölött ciklonok örvénylenek, így az Alpok és Olaszország felett, valamint a Kelet-európai-síkságon is. Emiatt többfelé havazik, Nyugat-Európában azonban eső is előfordul. A maximumok Európa többi részén már jobban megfelelnek a sok évi átlagnak, még a legdélebbi szigeteken sem mindenütt emelkedik 15 fok fölé a hőmérséklet a nappali órákban. Szombat estig a Kárpát-medence időjárását alapvetően a kelet-európai ciklon áramlási rendszerében érkező egyre hidegebb, változó nedvességtartalmú levegő alakítja.

Magyarország időjárása

Csütörtökön eleinte erősen felhős vagy borult volt az ég, és többfelé havazott. Délelőtt északnyugat felől felszakadozott a felhőzet, és a felhőátvonulások mellett hosszabb-rövidebb időre mindenütt kisütött a nap, szórványosan fordult elő havazás, hózápor. A Dunántúlon és a középső országrészben megerősödött, több helyen viharossá fokozódott az északnyugati szél. A hőmérséklet csúcsértéke 0 és +5 fok között változott. Éjszaka a középső megyékben volt tartósan kevés a felhő, máshol a kezdeti csökkenés után hajnalra ismét beborult az ég, és kisebb havazás is előfordult. Hajnalra többnyire -8 és 0 fok közé hűlt le a levegő, de Zabarban -11 fok volt. A ma reggelig lehullott csapadék mennyisége mérőállomásainkon csapadéknyom és 4 mm között alakult.

Várható időjárás az ország területén szombat estig:

Ma estig döntően erősen felhős lesz az ég, és több helyen is valószínű havazás, hózápor. Délutántól, késő délutántól azonban lassanként csökkenni kezd a felhőzet, és késő estétől a Dunától keletre már nem valószínű csapadék, ugyanakkor a Dunántúlon továbbra is előfordulhatnak hózáporok, még az éjszaka második felében is. Szombat napközben többnyire gyengén vagy közepesen felhős idő valószínű többórás napsütéssel, és továbbra is főként a Dunántúlon lehet néhol hózápor. Késő délutántól azonban észak felől erősen megnövekszik a felhőzet, és az éjszaka folyamán egyre több helyen lehet gyenge havazás. Az északnyugati, északi szél ma csak kevés helyen erősödhet meg, éjszakára pedig mindenütt mérséklődik a szél. Holnap napközben ugyanakkor a Dunántúlon és a Duna mentén nagy területen megerősödik az északnyugati, északi szél, a Tiszántúlon azonban mérsékelt marad a légmozgás.

A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet a Dunántúlon -3 és -7, a Dunától keletre többnyire -6 és -12 fok között alakul, de a kevésbé felhős, hóval borított északkeleti megyékben néhol -15 fok is lehet. A legmagasabb nappali hőmérséklet szombaton döntően 0 fok közelében, az északkeleti megyékben -2 és -5 fok között valószínű.

Távolabbi kilátások vasárnaptól szerdáig:

Folytatódik a változékony idő. Vasárnap napközben felszakadozik a felhőzet, eleinte azonban még több helyen lehet gyenge havazás. Az időszak további részében erősen és közepesen felhős időszakokra számíthatunk több-kevesebb napsütéssel, kezdetben a Dunántúlon, majd helyenként alakulhat ki havazás. A kezdeti hideget fokozatos enyhülés követi.