Napijelentés

Országos Meteorológiai Szolgálat

2019. december 10. kedd

Az időjárási helyzet Európában

Az Ibériai-félsziget felől anticiklon nyúlik fel egészen a Skandináv-félszigetig. Területén jobbára felhő- és csapadékmentes az idő. A magasnyomástól keletre frontálzóna húzódik, amelynek a déli szakasza lassanként önálló örvénnyé válik, miközben tovább erősödik. Ennek eredményeként a Balkán-félszigeten több helyen fordul elő csapadék. A kontinenst nyugat felől egy újabb, igen markáns ciklon éri el. Így a Brit-szigeteken már szeles, csapadékos az idő. A hőmérséklet többnyire az ilyenkor szokásos körül vagy afelett alakul. Csupán a Skandináv-félszigeten uralkodik zord hideg idő, ott többfelé napközben is jóval fagypont alatt marad a hőmérséklet. A Kárpát-medence időjárását eleinte még a feloszlóban levő frontzóna alakítja, majd szerdán átmenetileg kevésbé felhős, csapadékmentes idő várható.

Magyarország időjárása

Hétfőn többnyire erősen felhős vagy borult volt az ég, főként északon több helyen tartósabban megmaradt a köd. Délelőtt még helyenként rövid időre kisütött a nap, majd délután már mindenütt megvastagodott a felhőzet. Eleinte elszórtan fordult elő szitálás, északkeleten néhol ónos szitálás, majd egyre több helyen esett az eső. A hőmérséklet csúcsértéke 2 és 12 fok között változott, délen volt a melegebb. Éjszaka is folytatódott a borult, többfelé csapadékos idő. A legtöbb eső a Nagykanizsa-Budapest tengely mentén hullott. Hajnalra 0 és +6 fok közé hűlt le a levegő. A ma reggelig lehullott csapadék mennyisége mérőállomásainkon csapadéknyom és 19 mm között volt. Délelőtt a Dunántúlon és a főváros térségében felszakadozott, csökkent a felhőzet. A hőmérséklet 11 órakor 4 és 8 fok között alakult.

A főváros külterületén hétfőn a hőmérséklet napi középértéke 3,5 fok volt, ez 2,6 fokkal magasabb, mint a sokévi átlag.

Ma 12 órakor Budapesten a hőmérséklet 6 fok volt, a tengerszintre átszámított légnyomás 1017 hPa, mérsékelten emelkedik.

Várható időjárás az ország területén szerda estig:

Napközben a Dunántúlon és a középső tájakon fokozatosan felszakadozik, csökken a felhőzet, megszűnik a csapadék. Keletebbre viszont egész nap erősen felhős vagy borult marad az ég, a Tiszántúlon még az esti órákban is eshet az eső. Éjszaka és holnap az ország keleti harmadán lehetnek közepesen felhős területek is, másutt azonban jobbára gyengén felhős idő ígérkezik, csapadék estig nem valószínű. Az északnyugati, északi szél kezdetben a Dunántúlon és a Zemplén környékén többfelé lesz erős, helyenként viharos, majd estére mérséklődik a légmozgás.

A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet többnyire -4 és +2 fok között alakul, de a derült, szélvédett tájakon -6, -7 fok is lehet. A legmagasabb nappali hőmérséklet szerdán 3 és 8 fok között várható.

Távolabbi kilátások csütörtöktől vasárnapig:

Az időszak első felében erősen felhős vagy borult lesz az ég, és csapadék is várható, nagyobbrészt eső, de az Északi-középhegység térségében, illetve csütörtökön a Dunántúlon is havazhat. A hétvégén csökken a felhőzet, vasárnap már napos, száraz időre van kilátás.

Jelentős mennyiségű csapadék (legalább napi 5 mm) az ország területének 80 százalékán lehet.

A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet -5, +2 fokról szombatra 0, +5 fokig emelkedik, majd vasárnap -2, +4 fok ígérkezik. A legmagasabb nappali hőmérséklet többnyire 1 és 8, vasárnap 4 és 9 fok között valószínű.

A hőmérséklet napi középértéke és eltérése a sokévi átlagtól:

2019. december 9. 3,5 °C +2,6 °C

1871 óta ezen a napon Budapesten előfordult:

legmagasabb hőmérséklet: 13,6 °C (1982) legalacsonyabb hőmérséklet: -16,0 °C (1925)