Napijelentés

Országos Meteorológiai Szolgálat

2020. február 19. szerda

Az időjárási helyzet Európában

Újra a nyugat-keleti áramlás a domináns szárazföldünk túlnyomó részén. A Földközi-tenger nyugati medencéjében, illetve Görögország térségében magasnyomás hatására nagy területen napos, száraz az idő. Ezzel szemben megközelítőleg a 45. szélességi körtől északra egymást követő légköri frontok teszik mozgalmassá, nagy területen szelessé az időjárást. Több helyen esik az eső, elsősorban a hegyekben, illetve a Skandináv-félszigeten síkvidéken havas eső, hó is hull. A frontok jobbára óceáni léghullámokat szállítanak a kontinens belseje felé, ezért továbbra is szokatlanul enyhe, tavaszias jellegű az idő Európa legnagyobb részén, egész napos fagy csupán Skandinávia északi részén jellemző. A Kárpát-medence fölött ugyan ismét átvonul egy gyenge, feloszlóban lévő hidegfront, ám ez sem hoz drasztikusabb lehűlést, a hőmérséklet csütörtökön is meghaladja az ilyenkor szokásosat.

Magyarország időjárása

Kedden napközben észak felől fokozatosan felszakadozott, csökkent a felhőzet, egyre többfelé sütött ki a nap. Kora délutánra mindenütt megszűnt az addig is csak helyenként előforduló gyenge csapadék. A Dunántúl északi felén, valamint a főváros térségében megerősödött az északnyugati szél. A hőmérséklet csúcsértéke 10 és 15 fok között változott, északkeleten volt a hidegebb. Késő estére a legtöbb helyen kiderült az ég, majd az éjszaka második felében a nyugati megyékben ismét felhősödés kezdődött, és arrafelé néhol kisebb eső is előfordult. Eközben elsősorban északkeleten ködfoltok képződtek. Hajnalra általában -5 és +4 fok közé hűlt le a levegő, de az északi völgyekben -6, -7 fokot is mértek. A ma reggelig lehullott csapadék mennyisége mérőállomásainkon csapadéknyom és 2 mm között volt. Délelőtt nyugat felől tovább növekedett a felhőzet, a Dunántúlon helyenként szemerkélt az eső. Azonban a Dunától keletre még nagy területen sütött a nap, az északkeleti ködfoltok fokozatosan megszűntek. A hőmérséklet 11 órára 1 és 10 fok közé emelkedett, a ködösebb északkeleti vidékeken volt a leghidegebb.

A főváros külterületén kedden a hőmérséklet napi középértéke 8,5 fok volt, ez 8,0 fokkal magasabb, mint a sokévi átlag.

Ma 12 órakor Budapesten a hőmérséklet 9 fok volt, a tengerszintre átszámított légnyomás 1022 hPa, mérsékelten süllyed.

Várható időjárás az ország területén csütörtök estig:

Keleten is megnövekszik a felhőzet, délután és az éjszaka első felében döntően erősen felhős vagy borult lesz az ég. Nyugat, északnyugat felől egyre többfelé várható - jellemzően kisebb - eső, záporeső, este, éjszaka a Dunántúli-, valamint az Északi-középhegységben havas eső, a magasabban fekvő helyeken gyenge havazás, hózápor sem kizárt. Éjfél után északnyugat felől gyorsan csökken a felhőzet, és holnap napközben gomolyfelhős, napos időre számíthatunk, a késő délutáni, esti órákban kezdődhet ismét felhősödés a nyugati megyékben. Reggelre a Tiszántúlon is megszűnik az eső, és később már csak a keleti, északkeleti vidékeken fordulhat elő néhol futó zápor, a hegyekben hózápor. Kezdetben az északi tájakon a délnyugati szelet kísérhetik élénk széllökések, majd késő délutántól, estétől északnyugatira, északira fordul a szél, és éjszaka a Dunántúlon, csütörtökön másutt is helyenként megerősödik.

A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet általában -1 és +4 fok között alakul, de a szélvédettebb nyugat-dunántúli részeken, illetve az északi völgyekben néhol ennél hidegebb is lehet. A legmagasabb nappali hőmérséklet csütörtökön 8 és 12 fok között valószínű.

Távolabbi kilátások péntektől hétfőig:

Napos és erősen felhős időszakok váltják egymást, pénteken és vasárnap északkeleten, északon alakulhat nagyobb eséllyel eső, zápor, szombaton csapadék sehol sem valószínű. Élénk vagy erős, az ország egy részén időnként viharos lesz a nyugatias szél.

Jelentős mennyiségű csapadék (legalább napi 5 mm) az ország területén nem valószínű.

A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet a kezdeti -3, +3 fokról hétfőre 4, 11 fokig emelkedik. A legmagasabb nappali hőmérséklet az időszak első felében általában 6 és 12, később többnyire 11 és 16 fok között várható.

A hőmérséklet napi középértéke és eltérése a sokévi átlagtól:

2020. február 18. 8,5 °C +8,0 °C

1871 óta ezen a napon Budapesten előfordult:

legmagasabb hőmérséklet: 15,1 °C (2019) legalacsonyabb hőmérséklet: -19,4 °C (1940)