Napijelentés

Országos Meteorológiai Szolgálat

2019. augusztus 21. szerda

Az időjárási helyzet Európában

Európát északkelet-délnyugat irányban egy hosszan elnyúló, hullámzó frontrendszer szeli ketté, amely csak lassan mozog keleti irányba. A front mentén eső, zápor, helyenként zivatar is előfordul. Előoldalán a csúcshőmérséklet - az oroszországi szakasz kivételével - még 30 fok körül, a Kárpát-medence és a Baltikum térségében pedig több fokkal afölött alakul. Mögötte ezzel szemben már felfrissült a levegő, jobbára 25 fok körül alakul a maximum. Izlandtól délebbre egy ciklon örvénylik, azonban annak frontrendszere épphogy elérte Nagy-Britannia térségét, így elsősorban az északi, és nyugati tájain növekedett meg jobban a felhőzet, és fordult elő helyenként csapadék. Eközben szárazföldünk fölé nyugat felől egyre jobban benyúlik egy anticiklon, amely Nyugat-Európa nagy részén szárazabb időt okoz. A hullámzó frontzóna Kárpát-medence fölötti szakasza ma feloszlik, és csütörtökön már egyre inkább az anticiklon déli, délkeleti peremére kerülünk.

Magyarország időjárása

Kedden túlnyomóan derült, napos idő volt, csupán északnyugaton, északon képződött a déli, kora délutáni órákban gomolyfelhőzet. Számottevő csapadékról nem érkezett jelentés. A hőmérséklet csúcsértéke 30 és 37 fok között alakult. Éjszaka az északnyugati, északi megyékben jobban megnövekedett a felhőzet, másutt viszont továbbra is derült maradt az ég. Érdemi csapadék nem fordult elő. Hajnalra általában 16 és 22 fok közé hűlt le a levegő, de főként az északkeleti tájakon, illetve a Kiskunság környezetében ennél hűvösebb volt az idő, Zabarban 13 fokot mértek. A ma reggelig lehullott csapadék mennyisége mérőállomásainkon sehol sem érte el az 1 mm-t. Délelőtt is jobbára a Dunántúl északi és nyugati tájain, valamint az Északi-középhegység térségében volt felhősebb az ég, és helyenként zápor, zivatar is kialakult. A hőmérséklet 11 órára 19 és 32 fok közé emelkedett. A Balaton hőmérséklete Siófoknál ugyanekkor 24 fok volt.

A főváros külterületén kedden a hőmérséklet napi középértéke 26,4 fok volt, ez 4,2 fokkal magasabb, mint a sokévi átlag.

Ma 12 órakor Budapesten a hőmérséklet 26 fok volt, a tengerszintre átszámított légnyomás 1021 hPa, alig emelkedik.

Várható időjárás az ország területére csütörtök estig

A sok napsütés mellett változó mennyiségű fátyol- és gomolyfelhőre számíthatunk, de északnyugaton, északon időnként erősebben is megnövekedhet a felhőzet, és elsősorban ott fordulhat elő kisebb eső, záporeső. Ma nagyobb eséllyel az Északi-középhegység és az Észak-Alföld tágabb térségében, holnap pedig a délkeleti határvidéken alakulhat ki zivatar. Az északias szelet kezdetben a Dunántúlon, majd délután, éjszaka egyre inkább csak az északkeleti megyékben kísérhetik erős, néhol viharos lökések. Holnap délutánra mindenütt mérséklődik a légmozgás. Zivatarok környezetében is lehetnek viharos lökések.

A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 14 és 20 fok között valószínű. A legmagasabb nappali hőmérséklet csütörtökön 26 és 33 fok között alakul.

Távolabbi kilátások péntektől hétfőig:

Többnyire napos időre számíthatunk fátyol- és gomolyfelhőkkel. Kezdetben nyugaton néhol, az időszak második felében az országban elszórtan fordulhat elő zápor, zivatar.

Jelentős mennyiségű csapadék (legalább napi 5 mm) az ország területének legfeljebb 5-10 százalékán lehet.

A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 13, 19 fokról 15, 21 fokra emelkedik. A legmagasabb nappali hőmérséklet 27 és 34 fok között alakul.

A hőmérséklet napi középértéke és eltérése a sokévi átlagtól:

2019. augusztus 20. 26,4 °C +4,2 °C

1871 óta ezen a napon Budapesten előfordult:

legmagasabb hőmérséklet: 37,4 °C (2000) legalacsonyabb hőmérséklet: 6,6 °C (1949)